Barzani'nin gayrimeşru referandum girişimi, bölge için ne anlama geliyor? Kuzey Irak meselesinde hangi ülke nerede duruyor, Türkiye sürecin rafa kaldırılması konusunda taviz vermezken, ABD neden erteleme talebinden ötesine gitmedi? Kuzey Irak'taki kaos referandumuyla ilgili kafaları karıştıran soruları Taha Dağlı, sabah.com.tr için yanıtladı.
BARZANİ İLK ETAPTA KİMLERİ KARŞISINA ALDI?
Kaos referandumuna karşı çıkan ülkeler Türkiye, İran ve Irak oldu. Üç ülkenin dışişleri bakanları geçen hafta New York'ta ortak bir bildiri yayınladı. İran sınırında böyle bir oluşum istemiyor, Irak ise ülkenin toprak bütünlüğünün korunmasından yana. Barzani, referandum ısrarıyla Türkiye, İran ve Irak'ı karşısına aldı.
TÜRKİYE'NİN ADIMLARI NE OLABİLİR?
Ekonomik olarak yaptırım, Habur sınırının kapatılması, Kuzey Irak'la ticareti kesmek, Irak'la ticarete Ovalıköy kapısından devam etmek. Enerji transferinde vanayı kapatmak da Barzani'yi kendi içine hapsedebilir. Sınırda tatbikat ve Kuzey Irak'ta PKK terör örgütüne yönelik hava operasyonları sürüyor ayrıca Kuzey Irak'a hava sahası da kapatılabilir. Bunun yanı sıra Kerkük meselesinde Türkiye'nin elinde uluslararası anlaşmalardan doğan haklar var.
İRAN HANGİ REAKSİYONLARI VERDİ?
İran hava sahasını kapattı. Kerkük çevresinde general Kasım Süleymani komutasında Haşdi Şabi militanlarının hareketliliği var. Ayrıca İran, Kuzey Irak sınırında Cumartesi gününden bu yana tatbikat gerçekleştiriyor.
İRAN'IN PKK VE DİĞER KÜRTLERLE İLİŞKİSİ NASIL?
İran'ın PKK terör örgütüyle son yıllarda aralarındaki gerginliği sona erdi. Ancak İran içerisinde PKK dışındaki Kürtler, Tahran rejimine yönelik ciddi bir tehlike arz ediyor. Bu nedenle Tahran, Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimin referandum adımını kendi ülke bütünlüğü adına tehdit olarak gördü ve ona göre reaksiyon verdi.