Türkiye'nin ev sahipliğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı'nın olağanüstü zirvesinde Doğu Kudüs Filistin'in başkenti ilan edildi, ABD'ye de o skandal karardan dönmesi çağrısında bulunuldu. Tüm bu kararlar ne anlama geliyor, Taha Dağlı sabah.com.tr için yanıtladı.
İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATININ KARARI NE ANLAMA GELİYOR?
ABD'nin skandal kararına çok net bir karşılık verildi. ABD'nin gayri meşru bir şekilde hiçbir hukuki dayanağı olmadan Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmesine, dur denildi, hayır denildi, Kudüs İsrail'in değil Filistin'in başkentidir denildi.
TÜRKİYE'NİN BU KARARDAKİ ETKİSİ NEDİR?
Bir kere şunu tüm dünya gördü ki Türkiye Kudüs konusunda elini taşını altına koyan, böylesine kritik bir kararın alınmasında en büyük etki sahibi olan ve Kudüs meselesinin öncülüğünü yapan ülkedir.
Türkiye İslam İşbirliği Teşkilatının dönem başkanıdır ve zirveye de ev sahipliği yapmıştır. Aynı zamanda bu olağanüstü toplantı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla gerçekleştirildi. Trump o skandal kararı aldığında en sert ve etkili tepkiyi de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye vermişti.
TÜRKİYE BURADA NEYİN ÖNÜNE GEÇMİŞTİR?
Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs konusunda bu tepkileri vermese, bu çağrıları yapmasa, elini taşın altına koymasa, belki böyle bir zirve toplanmayabilirdi, toplanmış olsa da Trump'ın kararı kınamayla geçiştirilebilir ve bir anlamı olmayabilirdi.
BU KARARIN YANKISI NE OLUR?
Karar basit bir kınamadan ibaret değil. Bir ilan var, Kudüs Filistin'in başkentidir deniliyor ve islam işbirliği teşkilatı üyeleri bunu ilan ediyor, bunu kabul ediyor. Aynı şekilde Trump'ın kararı da kesin dille reddediliyor ve hiçbir şekilde tanınmıyor. Ayrıca ABD'ye geri adım atması yönünde çağrı var, atmaması halinde de konu BM Genel Kuruluna taşınacak.