Ananas,ananasgiller familyasından sıcak ülkelerde yetişen bitki ve onun meyvesi. Anayurdu Güney Amerika'dır. Meyvesi iri, güzel kokulu ve lezzetlidir, üstünde bir demet yaprak vardır. 1555'te Jean de Léry tarafından Brezilya'da bulundu, oradan İngiltere'ye götürüldü, sonra Fransa'da yetiştirildi. Türkçe adı ile ananas veya bir çam kozalağıyla meyvenin şekillerinden dolayı bu adı almıştır. Ananas kelimesi lügate ilk olarak 1938 yılında kaydedilmiştir. Kozalaklı çam ağaçlarının üreme organlarının şeklinde olduğu için ve Avrupalı gezginler bu meyveyi ilk bulduklarında çam kozalağına çok benzediğinden Ananas ismini koymuşlardır. O zamanlar çam kozalağı orijinalinin korunması için bu adı seçmişlerdir. Sağlığımız için önemi büyük olan ananas, içinde vücudumuz için gereklivitamin ve mineralleri bolca bulundurur. Ananasın büyük bir bölümü sudur ve kalorisi oldukça düşüktür. Yağ içermez. Antioksidan bir koruma sağlayarak, vücuttakizararlı maddelerin atılımını hızlandırır. Meyve olarak veya suyu sıkılarak tüketilebilen ananas, kanserden tansiyona, gripten, sindirim sorunlarına kadar çok sayıda hastalığa derman olur. NEZLEYE ŞİFA Kan dolaşımını hızlandıran ananas, hem tansiyonu hem de kandaki yağ oranını düşürmede etkilidir. Bu özelliği sayesinde cinsel yaşamın ömrünü uzatır. Soğuk algınlığı hastalığının ise doğal ilacıdır. Suyu, nezleye ve yüksek ateşe iyi gelir. Vücudumuzda ateşlenme olduğu zaman ananas suyunun içilmesi faydalı olur. Ayrıcaboğaz iltihaplanmasınıengeller ve stresin önüne geçer. İçerdiği C vitaminiyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Ananas, hemoroide, yaraların iyileşmesine, mide asidinin düzenlenmesine de yardım eder. Kemik erimesini ve kireçlenmeyi önler. Tıbbi araştırmalara göre, eskiden beri insanlar, boğaz ağrısı ve öksürüğü ananasın içerdiği 'protein mayasıyla' gidermeye çalışmıştır. TÜKETİRKEN DİKKAT EDİN Ananas alırken, meyve üzerinde bulunan yaprakların taze ve koyu yeşil renkte olmasına dikkat edilmelidir. Kokusu, ananasın olgunlaştığını gösterir. Dış yüzeyindeki renkler canlı olmalıdır. Olgunlaşmasını tamamlayan ananasın dış yüzeyi bir bıçak yardımıyla kolaylıkla soyulabilir. Silindirik bir yapısı olduğu için ananası halka halinde dilimlemek daha iyi olur. Tüketilirken ölçüyü kaçırmamak ise büyük önem taşır. Ananas, kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır. Uzmanlar, K vitamini eksikliği olanların ve kan pıhtılaşmama sorunu yaşayanların asla ananas tüketmemesi gerektiği konusunda uyarıyor. VİTAMİN KAYNAĞI Vitamin bombası ananas, bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalıklara karşı kalkan oluyor. Her gün 1 bardak ananas suyu içmenin, sağlıklı vücut için önemli olduğu belirtiliyor. SUYU KiLO VERDiRiR Ananas, az bulunan bir mineral olan 'manganezin' mükemmel bir kaynağıdır. Antioksidan koruma sağlar ve bağışıklık sisteminin destekçisidir. Sağlıklı bir diyet meyvesidir. İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu bütün vitaminleri ve 16 doğal minerali içerir. Ananasın kilo verdirmedeki sırrı ise zengin suyunda saklıdır. Ananas suyu vücuttaki yağı etkili bir şekilde eritir. Yağ birikiminin önüne geçer. KANSER RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR Araştırmalar, ananasın kanser riskini düşürdüğünü ortaya çıkarttı. Kanserli hücreleri önleyen 'bromelain enzimi' içeren ananas, ayrıca şişkinliği ve ödem oluşumunu engeller. Bünyesinde barındırdığı 'protein mayası'sayesinde sindirime çok yardımcı olan ananas, etin hazmını kolaylaştırır. Bağırsakların temizlenmesinde ise rol oynar. CiLDİ VE SAÇI GÜZELLEŞTİRİR Ananasın içerdiği zengin B vitamini, cildi etkili bir şekilde nemlendirir ve saçları parlatır. Bu özelliği ileyaşlanma karşıtı etkiler gösterir. Ömrü ise uzatır. DÜNYAYI FETHETTİ Uzmanların 'mucize' olarak değerlendirdiği ananas, sıcak iklimlerde yetişen tropikal bir meyvedir. İlk kez Orta ve Güney Amerika'da yetiştirilen bu meyve, Avrupa'da çok yaygın olarak tüketilir.