Yaz mevsiminin en sevilen ve en çok tercih edilen meyvelerinden biri olan karpuz sofralarda yerini aldı. Çoğu kiş lezzetli karpuzu bulmakta zorlanıyor. En lezzetli serinleme yollarından biri olan karpuzu seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Karpuzun iyisi ve kötüsü nasıl anlaşılır? İşte karpuz seçmenin püf noktaları...
KARPUZUN İÇİNDE BULUNAN ÇATLAKLAR NE ANLAMA GELİYOR?
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir.
Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor. Forchlorfenuron, ABD gibi bazı ülkelerde kullanımı resmi dairelerce onaylanmış, birkaç hormon maddesinden birisi. Ancak bu kimyasalın sanıldığı kadar masum olmadığını söyleyenler de var.
Bazı sağlıkçılar ve çevreciler, bu kimyasalın vücuda girmesi sonucunda kanseri tetikleyebileceğini söylemekte. Oysa ABD Gıda Dairesi bunun aksini iddia ederek, yapılan çalışmalarda insanlar ve hayvanlar üzerinde herhangi bir yan etki görülmediğini belirtiyor.
Resmi makamların güvenli raporlarına rağmen sivil kuruluşların iddiaları devam ediyor. İddialara göre, forchlorfenuron isimli büyüme hormonu kanseri tetiklemesinin yanı sıra bir nörotoksin olarak da tehlike arz ediyor.