Karanfil, çaylardan kurabileyere ve hatta binlerce yıllık geleneksel tıpta en çok kullanılan bitkilerden biri. Kendine özgü aromasıyla çok sevilen bu bitki, aynı zamanda adeta yenileyici bir etki sunuyor.
Karanfil lif, vitamin ve mineral içerir, bu nedenle yemeğinize lezzet katmak için bütün veya öğütülmüş karanfil kullanmak bazı önemli besinleri sağlayabilir.
Bir çay kaşığı (2 gram) öğütülmüş karanfil:
Manganez, beyin işlevini sürdürmek ve güçlü kemikler oluşturmak için gerekli bir mineraldir.
Zengin bir manganez kaynağı olmasının yanı sıra, karanfil sadece küçük miktarlarda kullanılır ve önemli miktarda besin sağlamaz.
YÜKSEK ANTİOKSİDANLAR
Birkaç önemli vitamin ve mineral içermesine ek olarak, karanfil antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, kronik hastalığın gelişimine katkıda bulunabilen oksidatif stresi azaltan bileşiklerdir. Karanfil ayrıca, doğal bir antioksidan görevi gördüğü gösterilen öjenol adı verilen bir bileşik içerir. Aslında, bir laboratuvar çalışması, öjenolün serbest radikallerin neden olduğu oksidatif hasarı, başka bir güçlü antioksidan olan E vitamininden beş kat daha etkili bir şekilde durdurduğunu buldu. Diyetinize diğer antioksidan bakımından zengin gıdalarla birlikte karanfil eklemek, genel sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir.
KANSERE KARŞI KORUNMAYA YARDIMCI OLABİLİR
Bazı araştırmalar, karanfilde bulunan bileşiklerin kansere karşı korunmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Bir test tüpü çalışması, karanfil özünün tümörlerin büyümesini durdurmaya yardımcı olduğunu ve kanser hücrelerinde hücre ölümünü desteklediğini buldu. Başka bir laboratuvar çalışması da benzer sonuçlar gözlemledi ve konsantre miktarda karanfil yağının özofagus kanseri hücrelerinin %80'inde hücre ölümüne neden olduğunu gösterdi.Karanfilde bulunan öjenolün de antikanser özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir. Bir test tüpü çalışması, öjenolün rahim ağzı kanseri hücrelerinde hücre ölümünü desteklediğini buldu.
Ancak, bu test tüpü çalışmalarında çok konsantre miktarlarda karanfil özü, karanfil yağı ve öjenol kullanıldığını unutmayın. Eugenol yüksek miktarlarda toksiktir ve karanfil yağının aşırı dozda alınması, özellikle çocuklarda karaciğer hasarına neden olabilir. Daha düşük miktarların insanları nasıl etkileyebileceğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.