Tarih boyunca karanfil, en çok tatlı ve aromatik bir baharat olarak bilinir. Karanfildeki bileşiklerin, karaciğer sağlığını desteklemek ve kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olmak da dahil olmak üzere çok sayıda sağlık faydası olabileceğini araştırmalar tarafından ortaya konuldu. İşte karanfilin mucizevi faydaları...
Karanfil lif, vitamin ve mineral içerir, bu nedenle yemeğinize lezzet katmak için bütün veya öğütülmüş karanfil kullanmak bazı önemli besinleri sağlayabilir.
Bir çay kaşığı (2 gram) öğütülmüş karanfil:
Manganez, beyin işlevini sürdürmek ve güçlü kemikler oluşturmak için gerekli bir mineraldir.
ZENGİN ANTİOKSİDAN KAYNAĞI
Karanfil, en zengin antioksidan kaynaklarından biri. Oksidatif stresi azaltan ve kronik hastalığın gelişimine katkıda bulunabilen maddeler antioksidanlar olarak. Karanfilde bulunan öjenol, doğal olarak antioksidan işlevi gören bir bileşiktir. Bir laboratuvar çalışmasına göre, öjenol, serbest radikallerin neden olduğu oksidatif hasarı durdurmak için E vitamininden beş kat daha iyidir. Diyetinize antioksidan bakımından zengin diğer gıdalarla birlikte karanfil eklemek, genel sağlığınızı iyileştirmek için iyi bir yol olabilir.
KANSERE KARŞI KORUYUCU ETKİYE SAHİP
Bununla birlikte, bu test tüpü çalışmalarında çok konsantre miktarlarda öjenol, karanfil özü ve karanfil yağı kullanılmıştır. Eugenol, yüksek dozlarda toksiktir ve karanfil yağı, özellikle çocuklarda karaciğere zarar verebilir. Daha düşük miktarların bireyler üzerindeki etkisini belirlemek için daha fazla araştırma yapılmalıdır.
Bakterileri yok edebilir.
Karanfilin antimikrobiyal özellikleri nedeniyle bakteri gibi mikroorganizmaların büyümesini durdurma yeteneğine sahiptir. Bir laboratuvar çalışması, karanfil esansiyel yağının üç yaygın bakteri türünü öldürdüğünü gösterdi. Bunlar arasında gıda zehirlenmesine neden olabilen bir bakteri türü olan E. coli vardı. Karanfilinin antibakteriyel özellikleri, ağız bakımına bile yardımcı olabilir.
Karanfilden elde edilen bileşenlerin, diş eti hastalığına neden olan iki tür bakterinin büyümesini durdurduğu bir diğer çalışmada bulundu.
40 kişide yapılan başka bir çalışmada, karanfil, fesleğen ve çay ağacı yağı içeren bitkisel bir gargaranın etkisini incelediler. 21 gün bitkisel gargara kullandıktan sonra diş eti sağlığı ve ağızdaki bakteri ve plak miktarı iyileşti. Karanfilin'in antibakteriyel etkileri, düzenli fırçalama ve uygun ağız hijyeni ile birlikte ağız sağlığınıza yardımcı olabilir.
Karanfildeki yararlı bileşenler, karaciğer sağlığını iyileştirmek için kullanılabilir. Bileşik öjenol, karaciğer için özellikle faydalı olabilir. Bir araştırmada sıçanlar, öjenol veya karanfil yağı içeren yağlı karaciğer hastalığı karışımları ile beslendi. Karaciğerde iltihabı ve oksidatif stresi azaltan her iki karışım da karaciğer fonksiyonunu iyileştirdi. Başka bir araştırma, karanfilde bulunan öjenolün karaciğer sirozu veya karaciğerde yara izi belirtilerini tersine çevirebileceğini buldu.
Ne yazık ki, öjenolün ve karanfilin insanlarda karaciğeri koruyucu etkileri üzerine yapılan araştırmalar çok az. Bununla birlikte, bir haftalık öjenol takviyesi almanın, karaciğer hastalığının bir belirteci olan detoksifikasyonda yer alan bir enzim ailesi olan glutatyon-S-transferaz (GST) düzeylerini azalttığını gösteren küçük bir araştırmaya göre.
Karaciğer hastalığını önlemeye yardımcı olabilecek antioksidanlarda da yüksek olan karanfil, oksidatif stresi azaltma yeteneğine sahiptir. Öjenol yine de toksiktir. 2 yaşında bir erkek çocukta yapılan bir vaka çalışmasında, 5 ila 10 mililitre karanfil yağının ciddi karaciğer zararına neden olduğu bulundu. Sonuç olarak, takviyeleri kullanırken bir uzman tarafından kontrol edilmesi çok önemlidir.
Başka bir çalışma, karanfil özü ve karanfilde bulunan bir bileşik olan nigerisinin insan kas hücreleri ve diyabetli fareler üzerindeki etkilerini araştırdı. Karanfil ve nigerinin kan hücrelerine şeker alımını artırdığı, insülin salgısını artırdığı ve insülin üreten hücrelerin işlevini iyileştirdiği bulundu. Şekeri kandan hücrelere taşıyan hormon insülindir. Kan şekeri seviyelerini sabit tutmak için insülinin doğru çalışması gereklidir. Kan şekerinizi kontrol altında tutmak için karanfil, sağlıklı bir beslenme programına dahil edilebilir.
KEMİK SAĞLIĞINI DESTEKLEYİCİDİR
Dünya çapında, özellikle yaşlı insanlarda, düşük kemik kütlesi en yaygın sorunlardan biri. Osteoporoz, ilerleyen yaşla birlikte kırık riskini artırabilir. Bazı çalışmalar, karanfildeki bazı bileşiklerin kemik kütlesinin korunmasına yardımcı olabileceğini göstermiştir. Örneğin, bir çalışmada öjenol içeriği yüksek karanfil özütünün, kemik yoğunluğunu ve gücünü artırmanın yanı sıra bir dizi osteoporoz belirtecini iyileştirdiği bulundu. Öğütülmüş karanfil, manganez açısından zengindir ve sadece bir çay kaşığı (2 gram) karanfil günlük manganez gereksiniminin yüzde otuzunu sağlar. Kemik oluşumunda rol oynayan ve kemik sağlığı için çok önemli olan manganez mineralidir. Bir başka çalışma, on iki hafta boyunca manganez takviyesi almanın kemik büyümesini ve kemik mineral yoğunluğunu artırdığını buldu.
MİDE ÜLSERLERİNE KARŞI KORUYUCU OLABİLİR
Karanfilde bulunan maddeler, bazı araştırmalara göre mide ülserlerini tedavi edebilir. Peptic ülserler, mide, oniki parmak bağırsağı veya yemek borusunun astarında oluşan ağrılı yaralardır. Bunlar genellikle stres, enfeksiyonlar ve genetik gibi nedenlerle midenin koruyucu astarındaki azalmaya neden olur.
Bir hayvan araştırması, karanfilden elde edilen uçucu yağın mide mukus üretimini artırdığını buldu. Mide mukusu, sindirim asitlerinden midenin koruyucu astarını korur. Başka bir hayvan çalışması, karanfil özünün mide ülserlerini tedavi ettiğini ve diğer ülser önleyici ilaçlara benzer bir etki gösterdiğini keşfetti. Karanfil ve bileşiklerinin ülser önleyici etkileri umut verici olsa da, insan üzerindeki etkilerini araştırmak için daha fazla araştırma gereklidir.