Ramazan geldi, her ne kadar zor günler yaşasak da hepimizi tatlı bir heyecan sardı. Oruç, doğru beslenirsek bağışıklığımızı güçlendirir, bedenimizi yeniler. Ama dengeli beslenmek şart…
Ramazan ayının koronavirüs günlerine denk gelmesi sebebiyle bazı sorularımız olabilir. Oruç süresince yaşayacağımız açlık, metabolizmamızı zayıflatır mı? Araştırmalara baktığımızda; 15 günden başlayan ve 4 haftaya kadar süren açlık diyetlerinde sağlıklı kişilerin kan şekerinde, kan insülin düzeyinde iyileşme ve aynı zamanda kan yağı olarak bildiğimiz trigliseritte azalma olduğunu görüyoruz.
Oruç tutarken, sadece iftar yapmak, sahuru atlamak doğru değil.
LİFLİ BESİNLER TÜKETİN: Lifli besinler tok kalmaya yardımcı olurlar. Normal yaşamda günde 30 gram diyet lifi tüketimini oruç tutarken de sağlamak çok önemlidir. Lifler bağırsakta zararlı mikroorganizmaların yaşamasını engeller, tokluk hormonlarını aktive eder, kabızlığı çözer, kolesterolü düşürürler. Bu nedenle ruşeym, tam tahıllar, kuru baklagiller, bulgur, taze sebze, taze veya kuru meyve ve kuruyemişleri her gün tüketin.