SELAHATTİN DÖNMEZ - CUMARTESİ SABAH
Geçen hafta çok tuz kullanımının sağlığımıza olan olumsuz etkilerini anlatıp, Türkiye tuz tüketiminin çok yüksek olduğunun altını çizmiştik. Türkiye Beslenme Rehberi'nde belirtilen 5 gr. olan günlük tuz tüketimini neredeyse üç katı miktarda aştığımızı söylemiştik.
Fazla tuz tüketiminin neden olduğu hastalıkları sıralamış ve tuzdan kurtulma rehberi vermiştik.
SADECE BİR İDDİA
Bu hafta Himalaya tuzunu masaya yatırıyoruz. Himalaya tuzunun sağlığa çok faydalı olduğuna dair bir inanış var. Bu tuzun saf mineral içeriği yüksektir. Aslında bildiğimiz kayatuzudur.
2003 yılında solunum açıcı etki yaratan bir ilaç olarak ünlendi. Gerçekten de sodyum klorürü bileşiminden dolayı solunum açıcı etkisi vardır. Fakat bu tuzun Himalaya bölgesinden olmasından kaynaklanan bir durum değildir.
Bizler topraklarımızdan çıkan bu tuzu hem boğaz ağrısı hem de besinlerin saklanmasında koruyucu olarak yüzyıllardır kullanıyoruz.
Himalaya tuzu için çevre kirliliğinden etkilenmediği için diğer tuzlara göre daha sağlıklı olduğu iddia edilse de bu durumu ispatlayan herhangi bir bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Bir diğer iddia ise vücudu negatif iyonlardan koruduğudur. Fakat bu da bilim tarafından kanıtlanmamıştır. Anlayacağınız bu da sadece bir iddiadır.
Himalaya gibi bazı bölgelerden gelen tuzların geleneksel tuzumuzdan tek farkı iyot ve flor içeriklerinin bir miktar yüksek olmasıdır. Ve bu fark için Himalaya tuzunu tercih etmenin sağlığı korumadığı bilimsel bir gerçektir. Ayrıca aşırı iyot alımı kanserojenik etkiye, flor alımı ise dişte lekelere neden olabilir. Bu sebeple tuzların iyotlu veya florürlü olması nedeniyle Himalaya tuzu gelişigüzel kullanılmamalı.