Londra'da bulunan bir çikolata üreticisi bizler için çikolatanın tohumdan başlayıp nasıl afiyetle yediğimizin detaylarını anlattı. Görüntüler gerçekten çok ilginç... Kakao çiçekleri biraz daha büyüdükten sonra koza olacaklar Rengarenk, fermante edilmeye hazır kozalar. Her bir kozanın içinde yaklaşık 25-30 arası kakao tohumu bulunuyor. Bu tohumlar ise beyaz posa ile kaplı... Tohumların ayıklanmış hali Tohumların iç kısmı... Kakao tohumlarının içi genelde mor ancak beyaz da görmek mümkün. Bu tohumlar muz yapraklarıyla kaplı bir ahşap bir palete alınıyor. İdeal bir çikolata tadı için tohumların burada yaklaşık 7 gün durması lazım. 10 gün boyunca güneşte kurutma vakti... 7 gün bekleyip mayalanan tohumların beyaz posası sıvıya dönüşüyor. Bu sıvıya dönüşen posa da çekirdeklere kahverengi rengini veriyor. Tohumları eşit miktarda kurutmak şart... 10 gün boyunca kurumaya bırakılan tohumların eşit bir şekilde kuruması için bu süre boyunca düzenli olarak döndürülmesi gerekiyor Tohumlar fabrikalara dağıtılmak üzere hazır...Kuruyan tohumlar çikolata üreticilerine gönderilmek üzere çuvallanmış bir şekilde bekliyor En önemli işlemlerden biri: Kaliteli bir çikolata üretimi için tohumların tek tek ayıklanması gerekiyor çünkü kurutma evresinde araya çer,çöp ya da kırılan tohumlar karışmış olabilir Ayıklanan tohumlar 20 dakika boyunca bu minik fırında döndürülüyor. Tohumlar 2 devasa granit tekerlekte döndürülüyor tam 2 gün boyunca Teker döndükçe tohumlar ısınıyor böylelikle kakao yağı açığa çıkıyor. Bu süreçte kakaoya süt tozu ve tatlandırıcı ekleniyor. Üçüncü günün sonunda çikolata dökülüyor Yemeye hazır hale geliyor... Kaynak: Mynet