Kış aylarında sıklıkla yaşanan grip, nezle gibi üst solunum yolu rahatsızlıkları, aslında beslenme sistemiyle de yakından ilişkili. Sosyal medyada bir doktor, bu konuya dikkat çekmek için "gripken asla yememeniz gereken" besinleri sıraladı. İşte o besinler…
Soğuk algınlığı enfeksiyonları, soğuk koşullarda gelişebilir ve aynı zamanda diğer insanlarla iç mekanlarda çok daha fazla zaman geçirdiğimiz için daha fazla yayılabilir.
Elbette semptomları hafifletmeye yardımcı olmak için kullanabileceğimiz ağrı kesiciler, buharlı losyonlar ve burun spreyleri gibi birçok yöntem bulunuyor. Ancak ilk etapta bir hastalığı önlemek her zaman en iyi çarelerden biridir.
Bunu akılda tutarak bir uzman, kış boyunca sağlıklı kalmak için diyet ipuçlarını paylaştı. Sinir bilimci Robert Love , bu nedenle kaçınılması gereken üç popüler yiyecek ve içeceği ortaya çıkardı.
RAFİNE ŞEKER
Şeker doğal olarak meyve, sebze, süt ürünleri, fındık ve tohumlar gibi birçok gıdada bulunur. Ancak rafine şeker şeker pancarı veya mısır gibi gıdalardan doğal şekerin çıkarılmasıyla yapılır.
Bu şeker türü işlenmiş gıdalara lezzet katmak için eklenir. Robert, "Birçok insan bunu biliyor ama yine de soğuk algınlığı ve grip mevsiminde yiyorlar" dedi.
"Rafine şekerli gıdalardır. Bunlar paketlenmiş ve işlenmiş gıdalardır. Bu şeker hem bağışıklık sistemini bozar hem de iltihabı artırır. Yani genel anlamda vücut ve beyin üzerinde olumsuz etkileri vardır. Ve özellikle bağışıklık sistemine zarar veriyor, bu nedenle sağlıklı kalmak istiyorsanız şeker yemeyi önermiyorum."
KIZARMIŞ YİYECEKLER
O çok sevilen patates kızartmaları veya tavuk kanatları, aslında soğuk algınlığı semptomlarını çok daha kötü hale getirebilir.
"Soğuk algınlığı ve grip mevsiminde neden kızarmış yiyeceklerden kaçınmak istiyorsunuz? Lezzetli olduklarını biliyorum, tadı da hoşuma gidiyor ama artık yemiyorum. Çünkü iltihabı büyük ölçüde artırırlar. Kızartılmış yiyecekler yemek vücudunuzda AGE denilen maddeleri artırabilir. Bu ileri glikasyon son ürünleri anlamına geliyor."
"Bunlar yaşlanmayı artırıyor veya hızlandırıyor, ikincisi iltihabı artırıyor. Artan inflamasyon seviyeleri bağışıklık sisteminize zarar verebilir çünkü inflamasyon, bağışıklık sisteminizin kullandığı bir mekanizmadır. Yani eğer kronik olarak yüksek düzeyde inflamasyonunuz varsa, bağışıklık sisteminiz o kadar etkili çalışmayacaktır."