Ergenlik fiziksel, biyokimyasal, ruhsal ve sosyal yönden hızlı büyüme, gelişme ve olgunlaşma süreçleriyle çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemidir. Kızlarda 10-12, erkeklerde ise 11-14 yaşlarında başlayıp 18 yaşına kadar devam eden bu süreçte cinsiyet hormonlarına bağlı olarak vücutta yağ dokusunda, kas ve kemik yapısında değişiklikler olur.
Bu dönem gençlerin beslenmesinde sorunlar oldukça fazladır. Yeme davranışında değişiklikler yoğun yaşanır. Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü 2017 yılında global olarak 2 milyardan fazla insanın başta gençler olmak üzere A vitamini, demir ve iyot minerali olmak üzere bir ya da birkaç mikronütriyent eksikliğini bir arada yaşadığını belirmiştir.
Ülkemizde ise 2010 ve 2017 yıllarında yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırmaları ise gençlerde yoğun olmak üzere her yaş grubunda, D ve B 12 vitaminleri, iyot, demir, ve kalsiyum bakımından günlük önerilen ihtiyaca göre yetersiz alımın yaygın olduğunu göstermiştir. İşte ergenlik çağındaki gençlerin doğru beslenmesinde 10 önemli kural...
SEBZE, MEYVE VE BAKLAGİL
Gençlerin fast food tarzı yüksek kalorili, yağlı ve şekerli besinleri sıklıkla tercih ettiğini görülmektedir. Bu tarz bir beslenme obezite ve kronik hastalıklar için risk oluşturur. Ergenlik döneminde gençler diyet posası, vitamin, mineral ve antioksidanlarca zengin sebze ve meyvelerden her gün dört-beş porsiyon, kuru baklagilleri haftada en az iki porsiyon kadar tüketmelidir.
YETERLİ ENERJİ ALIN
Ergenlik döneminde hızlı büyüme enerji ihtiyacını artırır. Genç kızların günlük 1800-2200 kalori, erkeklerin ise 2200- 2800 kalori arasında enerjiyi sağlamaları gerekir. Bu nedenle gençlerde ihtiyaç duyulan gereksinimin karşılanabilmesi için sağlıklı karbonhidrat, protein ve yağları dengeli içeren bir beslenme örüntüsünün oluşturulması temeldir.