Sarı kantaron otu nedir?
Sarı kantaron otu, bilinirliği ve kullanımı Ortaçağ'a kadar dayanan şifa kaynağı olan altın sarısı renkteki çiçeklerinin şemsiye gibi açıldığı çok dallı bir bitkidir. Tıpta kantaron otu 'hiperikum perforatum' olarak adlandırılmış. Halk arasında ise; yara otu, kılıç otu, kan otu, kuzu kıran, binbirdelik otu ve mayasıl olarak da biliniyor.
Sarı kantaron otu, Balkanlar ve Avrupa şehirlerinde yetiştirildiği gibi ülkemizde de yaygın bir şekilde bulunmaktadır. En çok da Kazdağları ve Ege bölgemizdeki tarlalarda, yol ve orman kenarlarında rastlanır ve buralarda kolayca yetiştirilir.
Sarı kantaron otu nerelerde kullanılır?
Sarı kantaron otu, günümüzde ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanılıyor. Dünyada çay, yağ ve hap olarak tüketilse de ülkemizde hap olarak bulunabilirliği pek de mümkün değil.
Doğanın bize sunduğu mucizevi bitkilerinden olan sarı kantaron otundan evde kolayca yağını elde ederek ve çayını hazırlayarak şifa bulmak mümkün.
Doğal Antidepresan: Sarı kantaron çayı
Sarı kantaron yağı dışında çay olarak da tüketilince mucizevi faydalar sağlıyor. İçeriğinde hücre yenileyici, antiseptik, antienflamatuar ve antioksidan dışında hyperisin maddesi de bulunduğundan dolayı; mutluluk hormonunun salgılanmasında oldukça etkili bir ottur. Bu sebeple de stres ve depresyonu azaltıyor. Buna bağlı olarak; mide ve sindirim rahatsızlıklarında da rahatlama sağlıyor.
Tek bir fincan çay hazırlarken; 2 çay kaşığı kurutulmuş sarı kantaron otu yeterli olacaktır. Bir buçuk fincan kadar suyu kaynatılır. Sarı kantaron otu, bu kaynamış suya eklenir. Üzerini kapatıp 5 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Elde edilen çayı fincana süzerek konulur ve istenirse birkaç damla limon sıkarak da tüketilebiliyor.
Mucizevi etkiler için sarı kantaron yağı yapımı
Sarı kantaron yağını evde yapmak oldukça basit. Elde etmek için sadece sarı kantaron otu, kavanoz, ince tülbent ve bir de saf zeytinyağına ihtiyaç olunuyor. Orta boy bir kavanoz seçilirse; bir demet ot yeterli oluyor.
Öncelikle otun iyice yıkanması ve kurutulması gerekiyor. Kuruması için bir gün bekletmek yeterli olacaktır. İhtiyacımız olan aslında bitkinin sadece çiçekleri olduğundan; çiçekleri saplarından ayırmak gerekiyor. Ancak bu işlemi herhangi bir alet kullanmadan eller ile yapmak önemli.
Kavanoza çiçekleri doldurulur. Çiçeklerin üzerini geçecek şekilde saf zeytinyağı da kavanoza eklenir. Bitkinin çiçeğine göre değişkenlik gösterse de; bu miktarlar ile dolu dolu bir kavanozda kantaron yağı elde edilmiş olunur.
Kavanozun ağzına ince tülbentin konularak kapağı sıkıca kapatılıyor. Bu şekilde 5 gün boyunca güneşte bekletiliyor. Böylece; çiçeklerin özlerinden daha kolay bir şekilde yağ elde ediliyor.
5 günün ardından; tülbent çıkartılıp kavanozun kapağı sıkıca kapatılıyor. 40 gün boyunca hazırlanan bu kavanoz güneşte bekletiliyor. Çiçeğinin sarı olmasından dolayı yağını koyu renkli görünce şaşkınlık yarattığını biliyoruz ve bu konuya da bir açıklık getirmek istiyoruz. Bu bekletilen süre boyunca; sarı kantaron çiçeği özünü bıraktıkça kavanoz içerisindeki sıvıyı giderek koyulaştırıp kızılımsı renge dönüştürüyor.
Yağın kullanımı
Sarı kantaron yağındaki; hücre yenileyici, antiseptik, antienflamatuar ve antioksidan içeriği sayesinde; yaralar, güneş yanıkları, romatizma, yanık izleri, akne, kas ve eklem ağrılarında oldukça faydalı doğal bir ilaçtır. Kullanırken dikkat edilmesi gereken husus ise; özellikle yaz aylarında gündüz kullanılmaması gerektiği.