Bu yeni çalışma domateslerin bağırsaktaki bakteriyel enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olabileceğini gösterdi.
Mikrobiyolog Yeongmin Song liderliğindeki araştırma ekibi, bağırsakları istila eden ve sıklıkla büyük rahatsızlıklara ve sindirim sorunlarına neden olan bir bakteri türü olan salmonella'ya odaklandı.
Ekip özellikle bu bakterinin bir türü üzerinde yoğunlaştı. Salmonella enterica typhi, yalnızca insanlarda yaşayan ve bağırsaklardan kan dolaşımına girdiğinde tifo ateşine neden olan ve vücuda yayılan türdür.
Diğer gıda kaynaklı patojenlerde olduğu gibi, antibiyotiklere erişimin yanı sıra gıdaların uygun şekilde işlenmesi ve depolanması, insanların gıdaların Salmonella ile kontaminasyonunu önlemesine yardımcı olabilir.
Song, "Bu çalışmadaki ana amacımız, domates ve domates suyunun, Salmonella enterica typhi de dahil olmak üzere enterik patojenleri öldürüp öldüremeyeceğini ve eğer öyleyse, bunların bunu yapmasını sağlayan hangi niteliklere sahip olduklarını bulmaktı" diye açıklıyor.
Taze domates suyuna maruz kalan bakterinin laboratuvarda yetiştirilen kültürleri, meyve suyunun asidik yapısı sayesinde 24 saat içinde kayboldu.
Araştırmacılar, antimikrobiyal ajan olarak görev yapabilen peptit adıverilen küçük proteinleri kodlayan genleri bulmak için domates (solanum licopersicum) genomunu taradılar.
Ekip, ilk dört adaydan Salmonella'nın büyümesini engelleyen (yavaşlatan veya durduran) ve hatta tifo ateşini tedavi etmek için kullanılan birincil antibiyotik olan siprofloksasine dirençli bir türü öldüren iki antimikrobiyal peptit belirledi.
Son olarak araştırmacılar, iki öncü aday peptidin şeklini modellediler ve bunların bakteriyel hücre zarlarıyla etkileşimlerini simüle ettiler. Modellemenin öngördüğü gibi, iki peptid Salmonella hücre zarlarını sadece 45 dakika içinde parçaladı.
DOMATESİN FAYDALARI
ZENGİN BİR ANTİOKSİDAN DEPOSUDUR
Domates likopen adı verilen güçlü bir antioksidan içerir. Likopen, serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını azaltabilir ve kanser riskini azaltabilir.
KALP SAĞLIĞINI KORUR
Domates, kalp sağlığını destekleyen potasyum, C vitamini ve lif gibi besin maddeleri içerir. Bu bileşenler kan basıncını düşürebilir, kolesterolü düzeltebilir ve kalp-damar hastalıkları riskini azaltabilir.
KANSER RİSKİNİ AZALTIR
Domatesin içinde bulunan likopen, prostat, meme, akciğer ve mide gibi kanser türlerine karşı koruyucu olabilir.