Kış ayları yaklaşırken ayva mevsimi açıldı. Uzmanlar ise bu meyvenin adeta şifa dağıttığını anlattı. A, C ve B grubu vitaminleri ile kalsiyum, demir, fosfor, bakır, selenyum, çinko ve magnezyum gibi mineraller içeren ayvanın faydalarını uzmanlar şöyle sıraladı: Felç: Ayva, güçlü antioksidanlardan polifenolik bileşikler içerir. Bu bileşikler serbest radikallerle savaşıp, yaşlanma sürecini yavaşlatırlar. Aynı zamanda kardiyovasküler hastalıklara ve felç riskine karşı koruma sağlar. Hepatit: Yapılan bir Japon çalışmasında ayva kabuğundaki anti-viral maddelerin Hepatit A, B ve C'ye neden olan organizmaların büyümesini engellediği sanılmıştır. Kanser: Ayvanın etli kısmını oluşturan astrenjan (sindirim kanalı yoluyla meydana gelen zehirlenmelerde mukozayı büzüştürmek amacıyla kullanılan maddeler) bileşikler tanenler olarak bilinir. Bu tanenler kalın bağırsakta kansere neden olan kimyasalları bağlarlar, kanserlere ve bağırsak hastalığına karşı korurlar. Gribal enfeksiyonlar: Ayva anti-viral (virüslere karşı) özelliklere sahiptir, antiseptik (mikropkıran) tir. Soğuk algınlığına karşı koruma sağlar. Kalp-damar hastalıkları: Ayva yüksek seviyede çözünür lif olan pektin ile kötü kolesterolü düşürür. Kilo kaybı: Ayva yüksek lif içeriğinden ötürü kilo kaybına fayda sağlar. İdrar söktürücü bir özelliği olduğundan ayva vücutta sıvı birikimini de ortadan kaldırır.