Hünnap, Çin hurması olarak da bilinen Güney Asya'ya özgü fakat Anadolu'muzun topraklarında büyük çalılık veya ağaçlarda yetişen, tohum içeren bir çukura sahip küçük, yuvarlak bir meyvedir. Olgunlaşınca sarı veya koyu kırmızıdan koyu kahverengiye kadar farklı renkler alan hünnap, tatlı tadı nedeniyle kuru meyve olarak yaygın tüketilmektedir.
Hünnabın yaklaşık 56 cins ve 900 türü olduğu bilinmektedir. Türkiye'mizde altı cinsi ve buna bağlı olarak 25 türü yetişmektedir. Hünnap tıbbi amaçlı yenilebilen Anadolu'nun gizli hazinesidir. Hünnap bitkisine ilk olarak; İbn-i Sina'nın öksürük kesici, laksatif etkili, tansiyon düzenleyici ve mide ülseri tedavisinde hazırladığı reçetelerde rastlamaktayız.
Ancak balgam söktürücü, göğüs yumuşatıcı, enerji verici ve toksin atıcı olarak kullanımı da tavsiye edilmektedir. Hünnap taze veya kuru meyvesi, püre şeklinde özü, sirkesi ve çayı olmak üzere farklı kullanım şekillerine göre sağlık yararları da daha etkili olabilmektedir.
UYKU VE ANKSİYETEYE DOĞAL İLAÇ
Hünnap tüm meyve olarak yendiğinde sedatif etkiye sahip olduğu bilinen çok sayıda peptit yapılı siklik alkaloidin olduğu bilinmektedir. Özellikle spinosin ve swertisin adlı hünnapa özgü olan iki flavonoidin yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliği bulunmaktadır. Bu nedenle hünnap özünü bir tatlı kaşığı olarak gece yatmadan önce bir su bardağı ılık su ile tüketmek genel depresyona neden olan anksiyetenin azalmasına yardımcı olmaktadır.
DİYABETTE DÜZEN SAĞLIYOR
Diyabette en önemli konu yaşam boyu kan şekeri yüksekliğinin önlenmesi ve dokularda yüksek kan şekerine bağlı hasarların önlenmesidir. Hünnap bitkisinin yapraklarının kaynatılarak içilmesinin hipoglisemik etkiyi sağladığı keşfedilmiştir.