Brokoli, yeşil bir ağaç görünümü andıran görüntüye sahiptir. Sıklıkla çorba, salata ve garnitür biçimlerinde tüketilir. Brokolinin içeriğinde bol miktarda vitamin, lif, antioksidan ve mineral yer alır.
Brokoli, C vitamini sayesinde kan damarlarında oluşan iltihaptan kaynaklanan vasküler hastalıkların engellenmesinde rol oynayabilir.
VÜCUDU KORUR
Serbest radikaller, hücre hasarına yol açabilir. Brokolinin içeriğinde yer alan antioksidanlar ise hücre hasarının önlenmesinde rol oynar böylece vücudu korur.
Ayrıca antioksidanlar sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesinde rol oynar, göz sağlığının korunmasında etkili olur.
Sindirim sırasında glukorafanin isimli madde, sülforafan adlı antioksidana dönüşür. Bu madde ise kronik hastalıkların gelişmesinin önüne geçer, kolesterolün dengelenmesini sağlar.
İçeriğinde yer alan potasyum, kan damarlarında olan gerginliğin azalmasında rol oynar böyle kan akışının kolay olmasını sağlar.
SİNDİRİM SİSTEMİ İÇİN YARARLI
Brokolinin iyi bir lif ve antioksidan kaynağı olması, onu sindirim sistemi için yararlı bir hale getirir.
Ayrıca içeriğinde yer alan sülforafan isimli madde, kemik erimesi olarak bilinen osteoartritin engellenmesinde rol oynar.
AĞIZ SAĞLIĞINDA ROL OYNAR
Çalışmalara göre, brokolinin C vitamini ve kalsiyum içeriğine sahip olması; diş etinden meydana gelen hastalık ihtimalini düşürebilir ve ağız kanseri tehlikesinin azalmasını sağlayabilir.