Tüm dünyayı kasıp kavuran Koronavirüs (Covid-19) pandemisi tedbirleri kapsamında, risk grubunda oldukları için bir aydan uzun süredir sokağa çıkmaları yasak olan 65 yaş üzerindeki kişiler, bu pazar haftada bir gün, 11.00 – 15.00 saatleri arasında dışarı çıkabilecek. Uzun süredir, sosyal izolasyonu sağlamak için evde kalan 65 yaş üstü kişiler için bu saatler, aynı zamanda baharı mevsiminin güzelliğini hissedebilmeleri ve yürüyüş yaparak keyifli saatler geçirebilmeleri anlamına da geliyor. Ama ilk yürüyüşün ve sonrasında gelecek günlerdeki yürüyüşlerin sağlığınıza fayda sağlaması için dikkat edilmesi gerekenler var. Neler mi? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Emrullah Hayta'dan ilk yürüyüşler ve evde neler yapılması gerektiğine dair öneriler aldık.
Yeni koronavirüs (Covid-19) bulaşma riskini düşürmek için sosyal izolasyon için evimizde kaldık. Özellikle de risk grubu sayılan 65 yaş üstü kişilerin sağlığı düşünülerek bu dönemde evden çıkmaya dair yasaklar getirildi. Uygulanan sıkı önlemler sayesinde salgın önlemlerinin dozu yavaş yavaş azaltılıyor. Pazar günü 65 yaş üstü kişilerin belirli saatlerde evden çıkabileceklerine dair haber, birçok kişiyi mutlu etti. Baharın güzelliğini hissetmek, biraz daha uzun yürüyüş yapma fikri sevindirici olsa da uzmanlar uyarıyor; kendinizin ve toplumun sağlığı için tedbiri asla elden bırakmayın. Maskenizi takın, sosyal mesafenizi koruyun ve kendinizi zorlayacak egzersizlerden kaçının… Peki, ilk gün neler yapmalı?
İLK GÜN NELERE DİKKAT ETMELİ?
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Emrullah Hayta, maske takmaları ve sosyal mesafelerini koruyarak pazar günü hangi egzersizleri yapmaları gerektiği hakkında şu önerilerde bulundu.
EVDE YA DA DIŞARDA, EGZERSİZ ŞART!
Hareketsiz yaşam hipertansiyon, kalp, osteoporoz, diyabet obezite, osteoporoz ve kas kitlesinde azalma gibi ciddi sağlık problemlerinin kontrolünü zorlaştırdığı için özellikle 65 yaş üzerindeki kişilerde düzenli egzersiz yapmak yaşamsal öneme sahip. Ayrıca bilimsel araştırmalara göre; sağlıklı bireylerin haftanın 3- 5 günü orta yoğunlukta fiziksel aktivite yapmaları bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve virüslerle mücadelede olumlu etki sağlıyor.