Cahit Sıtkı Tarancı, en ünlü şiirinin bir dizesinde "35 yaş yolun yarısı eder" diyordu, fakat kendisi "yol"u tamamlayamadan, 46 yaşında yaşamını yitirdi. İlginçtir ki, bu kadar genç yaşta hayata gözlerini yuman sanatçının şiirlerinin çoğunda ölüm teması ağır basıyordu.
Şairin doğumunun üzerinden tam 100 yıl geçti. Bu vesileyle sanatçı için 30 Ekim Cumartesi günü Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde bir anma töreni düzenleniyor. Cahit Sıtkı'nın ölüm yıldönümü olan 13 Ekimde de şairin Diyarbakır'da çocukluğunu geçirdiği ve sonradan müzeye dönüştürülen evinde bir anma etkinliği gerçekleştirilmişti.
2 Ekim 1910 yılında Suriçi Cami Kebir Mahallesi 3 no.lu evde dünyaya gelen Cahit Sıtkı Tarancı’nın çocukluk ve gençlik yıllarının bir bölümü bu tarihi evde geçti. Cahit Sıtkı Tarancı Diyarbakır’ın soylu ailelerinden olan Pirinçcizadelerdendi. Tarancı’nın Babası Bekir Sıtkı, annesi Arife hanımdı.
İlk tahsilini Diyarbakır’da tamamladı. Daha sonra orta öğrenimi için İstanbul’a gönderilerek Kadıköy Fransız Saint Joseph Lisesi’ne yazıldı. Burada dört yıl okuduktan sonra 1931 yılında Galatasaray Lisesi'ni bitirdi. Sonra İstanbul’da Mülkiye Mektebi’nde (1931-1935) ve Yüksek Ticaret Okulu’nda okudu. Yüksek öğrenimini tamamlamak için Paris’te Sciences Politiques’te sürdürdü (1938-1940). Öğrenimi sırasında Paris Radyosu’nda Türkçe yayınlar spikerliği yaptı.