Kalsiyum nelerde bulunur, kalsiyumun bulunduğu besinler ve faydaları nelerdir sorusu son günlerde en çok merak edilen sorular arasında yer alıyor. Yapılan çalışmalarda kalsiyum ağırlıklı besinler tüketmek, zayıflamaya ve çeşitli kanser hastalıklarının önlenmesine yardımcı oluyor. Kalsiyum takviyeleri dışında kalsiyumun bulunduğu besinleri tüketerek bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. KALSİYUM EKSİKLİĞİ NEDEN OLUR? 1- Kalsiyum içeren gıdaların az miktarda tüketilmesi 2- D vitamini yönünden eksik gıdalarla beslenmek 3- Çok fazla tuz tüketimi 4- Böbreklerde meydana gelen kronik hastalıklar 5- Magnezyum eksikliği 6- Kanser ve kortizon içeren ilaçlar kullanmak YAŞ ARALIĞINA GÖRE GÜNDE NE KADAR KALSİYUM ALINMALIDIR? Kalsiyum faydalı bir mineral olmasının yanında fazla alındığında sağlık açısından ciddi tehtid oluşturabilir. Bu nedenlerden dolayı sizlere yaş aralığına göre kalsiyum beslenme tablosunun nasıl olması gerektiğini açıklayacağız. 0-12 ay (sadece anne sütü ile beslenmemiş) 525mg 1-3 yıl 350mg 4-6 yıl 450mg 7-10 yıl 550 mg 11-18 yaş - erkekler 1000mg 11-18 yaş - kızlar 800mg Yetişkinler (19+) 700mg Hamile kadın 700mg Emziren kadınlar 700 mg + 550 mg Kalsiyum nelerde bulunur, kalsiyumun bulunduğu besinler ve faydaları nelerdir diyorsanız Dr. Muammer Yıldız sizler için cevapladı, işte ayrıntılar... 1) Çiğ Süt 1 bardak: 300 mg 2) Badem 1 avuç: 76 mg Genel olarak, çiğ süt ve yeşil sebzelerde en yüksek miktarlarda kalsiyum besin kaynakları bulunur. 2) Kale lahanası (pişirilmiş) 1 fincan: 245 mg 3) Fasulyeler ve mercimek Fasulyenin siyahı, beyazı ya da akrabası (bezelye, maş, börülce) hiç ama hiç fark etmiyor, fasulyegillerin hepsi bol miktarda kalsiyum ihtiva ediyor. Mercimekgiller ailesinin de (yeşil, kırmızı) kalsiyum zengini besinler olduğunun altını çizelim. Fasulye ve mercimek zaten akraba besinler ve hepsinin de içinde kalsiyum kadar bol miktarda demir, çinko, magnezyum, potasyum ve folat var. 4) Bamya 1 fincan: 82 mg 5) Brokoli ½ fincan pişmiş: 93 mg 6) Yoğurt veya Kefir 1 kase : 300 mg 7) Peynir 2 dilim peynir: 224 mg 8) Sebzeler Bitkisel kalsiyum kaynakları arasında sebzeleri de göstermemek yanlış olur. Özellikle yeşil ve posası bol sebzelerde, en çok da lahanagiller (lahana, karnabahar), ıspanak ve pazıda kalsiyum bulunuyor. 9) Su teresi 1 fincan: 41 mg 10) İncir Belki şaşıracaksınız ama incir de güçlü bir kalsiyum kaynağı. Muhtemelen kalsiyumdan en zengin meyvelerin başında da o var. Tabii ki bir tanesinin bile neredeyse 10 gram fruktoz ve de 40-50 kalori içerdiğini unutmamanız günde 1-2 incirle yetinmeyi bilmeniz lazım.