BALIKLAR ZARARLI MI? Gastronomi Bölüm Başkanı Doktor Öğretim Üyesi İlkay Gök, denizlerimizdeki balıkların zararlı olup olmadığını açıkladı. İşte İlkay Gök'ün balıklar hakkında yaptığı o çarpıcı açıklamalar... CIVA ORANI HANGİ BALIKLARDA DAHA AZ? 'Genellikle kısa ömürlü, küçük balıklar, çiftlik balıkları ve tatlı su balıklarında cıva oranı düşüktür' diyen Gastronomi Bölüm Başkanı İlkay Gök şunları söyledi: ''Denizlerimizde yaşayan hamsi, sardalya, istavrit gibi balıklarda cıva yok denecek kadar azdır. CIVA ORANI DÜŞÜK BALIKLARI... Dil balığı, barbun, tekir, palamut, uskumru gibi orta boylu balıklarda cıva düşüktür. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi haftada iki öğün düşük miktarca cıva içeren balık tüketiminin sağlık için risk oluşturmadığını bildirmiştir.'' ÖZELLİKLE HAMSİ... Özellikle hamsi ve istavrit gibi balıklarda cıvanın yok denecek kadar az olduğunu ifade eden İlkay Gök, 'Cıva oranı düşük balıklarımızı sağlık için haftada 2 kere tüketmeliyiz' açıklamasını yaptı. PEKİ, HANGİ BALIKLAR ZARARLI? Çok yüksek cıva miktarı bulunan balıklar: Köpek balığı, balina, iri uskumru, kılıç balığı, ton balığı (iri ton balığı) gibi balıklar yüksek oranda cıva içerirler ve bu balıkları çok sık tüketmek risklidir. Konserve ton balıkları, ton balığının büyüklüğüne ve türüne göre cıva riski taşıyabilmektedir. Yapılan araştırmalar konserve ton balığının taze ton balıklarından daha düşük miktarda cıva içerdiğini gösteriyor. Ancak konserve ton balıkları küçük boyutlardaki ton balıklarından hazırlandığında riski azaltsa da konserve ton balığının da cıva içermesinden dolayı tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekir. Cıva oranı açıklanmış konserve balıkları tüketmenizi öneririm. CIVA KİMLER İÇİN DAHA RİSKLİ? Herkes yüksek seviyedeki cıvadan zarar görebilir. Fakat özellikle hamile kadınlar, 6 yaş altındaki çocuklar (özellikle 3 yaş altı), böbrek sorunları yaşayanlar, metallere karşı bağışıklık sisteminde hassasiyeti olanlar cıvaya karşı daha fazla risk altındadır. Metil cıva kolaylıkla plasentaya geçer, kanda ve gelişen fetüsün hücrelerinde birikir. Anne sütünden bebeğe geçerek bebeğin gelişen beynine, sinir sistemine zarar verebilir. Bilişsel düşünce, hafıza, dikkat, motor becerileri ve görsel zeka gelişimini olumsuz etkiler. Eğer haftada birden fazla defa tüketilirse sonraki bir kaç hafta tüketmezse vücuttaki cıva oranını dengeleyebilir. Yüksek metil cıva içeren balık tüketenlerin zamanla kanda biriktiğinden, bebek planlayan kadınlara hamilelik öncesi cıva oranı yüksek balıkları tüketmemeleri tavsiye edilir. Cıva zaman içerisinde vücutta atılır ancak cıva içeren balıklarla sık beslenmek vücutta birikmesine neden olur. Balıkta bulunan cıva miktarı pişirme veya başka işlemlerle azalmaz fakat vücut tarafından emilimi işlemlerle azabilir. BALIK NESLİNİN DEVAM ETMESİ İÇİN... Balıklardaki cıva oranı insan sağlığını tehdit ederken insanların da balıklar üzerindeki olumsuz etkilerini kaldırmak için geçtiğimiz günlerde avlanabilir balık boyları açıklandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü de balıkçılar için avlanabilir balık boylarını açıkladı. Gelecekte de denizlerde daha çok ve daha bol balık olması için balık boylarına çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten yetkililer, balıkçılar avcılık kurallarına uyarsa, hem balık neslinin deva edeceğini, hem de balık sayısının artacağına dikkat çekti. KÜÇÜK BALIK YAKALAYANLARA CEZA Açıklanan ölçülerden küçük balıklara yakalayanlara ise 1380 sayılı Su Ürünleri Kanuna aykırı davrandıkları için ceza kesiliyor. Yakalanan balıklara ise el konuluyor. İşte Balıkçılık Genel Müdürlüğü'nün açıkladığı balıklarda avlanabilir asgari boy ölçüleri... Deniz balıkları yasal avlanabilir asgari boy ölçüleri… Hamsi 9 cm Tekir 11 cm Sardalya 11 cm Barbunya 13 cm İstavrit 13 cm Mezgit 13 cm Lüfer 20 cm Palamut 25 cm Kalkan 45 cm Lagos 45 cm Kılıç balığı 125 cm Siraz 20 cm Tatlısu kefali 20 cm Kadife 26 cm Sudak 26 cm Karabalık 35 cm Sazan 40 cm Yılanbalığı 50 cm Yayın 90 cm