Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu domates suyunun mucizevi faydalarından bahsetti... Domates salata ve yemeklerde kullandığımız en lezzet verici besinlerden birtanesi. Tek bir döllenmiş tohumdan gelişmesi nedeniyle meyve olarak değerlendirmek mümkün fakat çoğumuz sebze olarak biliyor. Domatesi sebze olarak görmemezin ana nedeni ise sanırım tatlı olmaması. A ve C vitaminiyle birlikte folik asit, potasyum ve likopenden de oldukça zengin bir kaynak. Fakat bütün bir domatestense parçalanması veya pişirilmesi ile içeriğindeki likopen miktarı artıyor. Hele bir de yağ ilave edildiğinde çözünürlüğü artarak vücuda daha yararlı bir hal alıyor. Kendi antioksidan gücü yanında ise vücutta C ve E vitamini gibi antioksidan vitaminlere de yardımcı olarak etkisi arttırmaya destek oluyor. DOMATES SUYU İÇEN YAŞLANMIYOR Hergün, geçen her dakika giderek yaşlanıyor ve yoruluyoruz. Peki ana sebep nedir? Bizi yaşlandıran ve ömrümüzü kısaltan asıl nokta serbest radikaller. Yapılan çalışmalar serbest radikallere karşı koyabilecek en önemli güçlerden birinin antioksidanlar olduğunu savunuyor. Serbest radikaller, düzensiz, kararsız, yıkıcı, saldırgan ve paslandırıcı moleküller. Vücuda çeşitli yollardan her gün zarar verirken yaşlanma sürecini hızlandırıyorlar. Alkol, sigara, kullanılan ilaçlar, ateşte pişmiş gıdalar, zararlı kimyasallar, gıdalardaki katkı maddeleri, güneş ışınları, ozon gazı ve kirli hava ile daha çok serbest radikal üretimine yol açıyor. Bazı yaşlanma uzmanları, kişinin yüksek antioksidan seviyesine sahip olması daha uzun yaşayabileceğinin göstergesidir diyor. Güneşin zararlı etkilerinden koruyor Eğer domates ve domates ürünlerini bolca tüketirseniz cildinizdeki likopen miktarı da artacaktır. Likopen yoğunluğu yüksek bir cilt, güneş ışınlarından daha az zarar görmektedir. Hayfa Tıp Merkezi araştırmacılarından Dr. Michael Aviram domates ve domates ürünlerinde bol miktarda bulunan likopenin, özellikle güneş ışınları ile ilişkili cilt kanserlerinden korunmada etkin olduğunu gösteren çalışmalar yapmaktadır. KALBİ KORUYOR NASIL VE NE KADAR TÜKETMELİYİZ?