Suriye'de Hafız Esad'ın başa geçtiği 1971'den bu yana baskı, zulüm ve katliamlarla dolu bir süreç yaşandı. Baba Esad ve oğul Beşar Esad'ın yıllarca demir yumrukla yönettiği ülkede, muhaliflerin gerçekleştirdiği devrim niteliğindeki harekât, zulümle abat olunmayacağını da gösterdi.
DARBECİ HAFIZ ESAD İKTİDARDA
1955'te Humus Askeri Akademisi'nden mezun olan baba Hafız Esad, askeri eğitimini SSCB'de almıştı. Suriye'de hava filosu komutanlığına kadar yükseldi. Aynı dönemde Sosyalist Baas Partisi'nin askeri kanadında önemli görevler üstlendi ve Savunma Bakanı oldu.
1970 yılında darbe ile iktidarı ele geçirdi. 1971 yılında yapılan şaibeli bir halkoylaması ile Suriye Devlet Başkanı oldu.
Esad dönemi aslında Nusayrilerin iktidarı anlamına geliyordu. Esad ailesinin mensubu olduğu Nusayriler, Suriye toplumunun sadece yüzde 10'unu oluşturuyordu ve sosyolojik olarak iktidarda kalmaları imkansızdı. Toplumda azınlık olan Nusayriler, askeri gücü kullanarak kısa sürede ülke bürokrasisini ele geçirdi. Bu duruma itiraz edenlerin sesini kısmak için en acımasız yöntemlere başvuruldu.
HAFIZ ESAD'IN TOPLU KATLİAMLARI
Hafız Esad'in baskıcı iktidarına ilk isyan 1973 yılında patlak verdi. Suriye'deki en etkili muhalif grup olan Müslüman Kardeşler, Hafız Esad'i protesto etmek için sokaklara çıktı. En büyük ayaklanma Halep'te yaşandı. Baas iktidarına yönelik bu ilk isyan kanlı bastırıldı.