Başkan Erdoğan'ın toplantıda, İsrail'in Filistin'de yaptığı soykırım ile savaşı bölgesel bir çatışmaya dönüştürmeye yönelik eylemlerinin bir an önce durdurulması çağrısında bulunması ve iki devletli çözüm formülünün önemine işaret etmesi bekleniyor.
İŞBİRLİĞİ VURGUSU
Ayrıca zirve marjında Başkan Erdoğan'ın, 61 yıllık Baas rejiminin sona ermesiyle birlikte Suriye'nin toprak bütünlüğü ve üniter yapısının korunması, istikrarın sağlanması, PKK ve DEAŞ gibi terör örgütlerine müsaade edilmemesi hususunda işbirliği vurgusu yapması öngörülüyor. Başkan Erdoğan, zirve kapsamında ikili görüşmeler de gerçekleştirecek.
DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ KONUM GÜÇLENDİRİLECEK
5 trilyon ekonomik büyüklüğe sahip teşkilat, tarım ve gıda güvenliği, ticaret, ulaştırma, sanayi, enerji, sağlık ve turizm alanlarında yapılan çalışmaları değerlendirecek. Zirvede kalkınma yolundaki ülkelerin dünya ekonomisi içindeki konumlarını iyileştirmek için atılacak adımlar ele alınacak.
8 ülkenin ticari ilişkilerini çeşitlendirmek ve ticaret alanında üye ülkelere yeni imkanlar yaratmak, uluslararası seviyede karar verme mekanizmalarına güçlü biçimde katılımlarını sağlamak için yapılacaklar ele alınacak.
GELİŞEN 8 ÜLKE D-8
D-8 Teşkilatı, 15 Haziran 1997'de İstanbul'da kuruldu. Türkiye'nin yanı sıra Bangladeş, Mısır, Endonezya, İran, Malezya, Nijerya ve Pakistan'ın üye olduğu teşkilatın sekretaryası İstanbul'da bulunuyor.