Son dakika haberi...Yarın toplanacak olan Türkiye Büyük millet Meclisi Genel Kurulu'nun gündeminde olan iki önemli yasadan birisi de yapılandırma ile ilgili düzenleme olacak. EYT düzenlemesiyle birlikte ele alınıp yasalaştırılması beklenen yapılandırma düzenlemesi vatandaşların borçlarıyla ilgili olacak.
Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırmasını içeren taslak ile milyonlarca vatandaşın kamuya olan tüm borçları yapılandırılacak. Vergi, prim, trafik cezası, köprü geçiş parası, KYK ve GSS borçları, idari ve adli para cezaları, belediyelere olan emlak vergisi, su, çevre temizlik vergisi gibi borçlar yasamın kapsamında bulunuyor.
Borçların hem peşin hem de taksitle ödenme imkanı bulunuyor. Buna göre ana para borcunun üzerindeki gecikme faiz ve cezaları silinirken enflasyon farkı konulacak. Peşin ödeyenler için bu enflasyon farkının yüzde 90'ı da silinecek.
Taksitli ödemek isteyenler için ise 48 aya kadar taksit seçeneği sunulacak ve küçük katsayılar eklenerek faizler yine silinecek. Taksitlerde uygulanacak katsayılar ise şöyle belirleniyor:
*12 taksit: 1,09
*18 taksit: 1,13
*24 taksit: 1,18
*36 taksit: 1,27
*48 taksit: 1,36
Bu arada 2 bin lira ve altında olan borçlar herhangi bir başvuruya gerek olmadan tamamen silinecek. Bu kapsamda 7.6 milyon kişinin 4.6 milyar liralık borcu terkin edilmiş olacak.Borcu bulunan 3 milyon 277 bin 5 işyeri ve 14 milyon 613 bin 574 sigortalının SGK'ya olan borçları yapılandırılacak. 2 bin liranın altında borcu terkin edilecek 332 bin 450 işyeri düşüldüğünde, işyeri sayısı 2 milyon 944 bin 555 olacak. Öğrenim kredisinde 1.4 milyon kişinin 4.5 milyar liralık gecikme zammından vazgeçiliyor.