MİİLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ
Milli Teknoloji Hamlesi'nde önemli işlere imza attıklarını belirten Güleryüz, "Motivasyonumuz, büyümemizi ekosistemimizle beraber sağlamak. Dünyada 10 ülke kendi askeri savaş gemisini tasarlayıp üretebilecek yetkinliğe sahip, ülkemizde bunlardan biri. Olmazsa olmazımız ihracat. Farklı ülkelere, farklı alanlarda ihracat yapıyoruz" diye konuştu.
GELECEĞİN TEKNOLOJİSİ
Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir de İHA'ların hava savunma sistemlerini delmesini ve şaşırtmasını hedeflediklerini belirterek, "Bizim avantajımız İHA'larımızı maliyet etkin elde etmemiz" dedi. Demir, geleceğin harekat ortamına Sürü İHA teknolojisiyle hazırlandıklarını belirterek, "Projenin geleceğe matuf amaçları var" dedi.
YAPAY ZEKA İLE KARAR VERECEKLER
Hava, kara, deniz ve denizaltında insansız sistemlerin birlikte entegre çalışmaları, haberleşmeleri, kendi kendilerine karar vermeleri, aktif olarak komuta merkezine karar vermeleri, yapay zeka ile komuta merkezine tercih sunabilmeleri gibi konular geleceğin harekat ortamı için çalışılıyor.
Türkiye, yapay zeka ile karar verebilen sistemler üretme hedefiyle, İHA teknolojisinde dünya liderliğine oynuyor. STM'nin parmak ısırtan projelerinden bazıları ise şöyle:
İKİ ÜRÜNLE SONSUZ SÜRE GÖREV
Togan Döner Kanatlı Keşif İHA, güvenli bir gözetleme görevi için geliştirildi. Gündüz-gece görev yapabilen Togan, insan eli değmeden müşterek şekilde görev yapabiliyor. Görev değişimi özelliğiyle, iki Togan ile birinin bataryası belli seviyenin altına geldiğinde diğeri otomatik olarak görevi devralabiliyor.