İşte Para Dergisi'nden Alev Rigel'in haberine göre, 2025'e kadar hayatımızda yer alacak teknolojiler...
SINIRSIZ VERİ DEPOLAMA HAKKI
Dünya halklarının yüzde 90'ı, 2025'e kadar, sınırsız ve ücretsiz veri depolama imkanına sahip olacak. Artık bilgisayarınızda bir dosya depolamak için eski, kullanılmayan dosyaları silmenize gerek yok. Ya kendi bilgisayarınızdaki muazzam veri depolama imkanını ya da bulut teknolojisinin sınırsız kapasitesini kullanıyor olacağız. Daha şimdiden Google Photos ve Amazon, sınırsız fotoğraf ve video depolama hakkı veriyor. Amazon'un sınırsız veri depolama ücreti ayda 5 dolar.
ECZACIMIZ BİR "ROBOT" OLACAK
Robotlar zaten günlük hayatımıza girdi. Biz görmesek de kullandığımız pek çok üründe robotların payı bulunuyor. Eczacı robotlar da 2021'e kadar mesailerine başlamış olacak. ABD'de yanlış ilaç kullanımı, büyük sorun. Bu yüzden ölümler oluyor ve köklü bir önlem alınamıyor. Sadece ilaç isimleri değil, miligram ve mikrogram birimleri de karışıklığa neden oluyor. Tıp çevreleri, raflardan doğru ilacın alınıp hastaya verilmesi konusunda robotlara güveniyorlar.
SENSÖRLER İŞ BAŞINDA
2022 yılına kadar bütün dünyada bir trilyon kadar sensör (algılayıcı), internete bağlanmış olacak. Sensörler ucuzladıkça ve bilgisayarların bu sensörlerden gelen bilgileri işleme kabiliyeti arttıkça, internet ağı bu tip cihazlarla enformasyon seline kapılacak. Pekiyi bu sensörler ne işe yarayacak? Çok çeşitli sensör var. Darbe sensöründen alarm sensörüne, güvenlik sensöründen, meteorolojik şartları gözetleyen sensörlere kadar. Örneğin kışın boş kalan yazlığınızı kontrol altında tutmak istiyorsunuz. Sensörler size evinizin su basıp basmadığından, içeri zorla girme teşebbüsü olup olmadığından, evin ısı durumuna, nemlenme ya da küflenme durumuna kadar size sayısız bilgi verebilecek.
YAZICIDAN ÇIKAN OTOMOBİLLER KULLANACAĞIZ
Üç boyutlu (3D) yazıcılar, sınırlı ürünlerde de olsa kullanılıyor. Bu özellik, 2022'de daha da geliştirilecek. Öyle ki üç boyutlu yazıcıdan çıkmış otomobiller satın alabileceğiz. Böyle otomobiller tek parça çıkacağından, bir başka deyişle kaynaklı parçaları olmayacağından daha ucuz, daha sağlam araçlar piyasalarda olacak. Pek çok otomobil üreticisi, şimdiden denemelere başladı bile. Ya otomobillerin bazı parçalarını 3D olarak imal ediyorlar ya da tamamını bu yöntemle yapabilmek için prototipler üzerinde çalışıyorlar.