Dün katıldığı çalıştayda açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 7'nci Yargı Paketi'yle arabuluculuğun kapsamının genişletileceğini ve bu kapsamda kira alacakları, kat mülkiyeti ihtilafları, komşuluk hukukundan kaynaklı ihtilaflar gibi konuları arabuluculuk kapsamına alınacağının bilgisini verdi.
KİRA ALACAKLAR DA ARTIK ARABULUCULUK KAPSAMINA GİRECEK
11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde yüzde 25 kira zam sınırı uygulamasına rağmen ev sahipleri ve kiracılar arasındaki sorunun hızlı çözümü için arabuluculuk şartı getirilecek. Geçtiğimiz aylarda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerini yaygınlaştırılacağını açıklayarak, "Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğu zorunlu hale getireceğiz" demişti.
EV SAHİPLERİ VE KİRACILAR ARASINDAKİ KRİZLERE HIZLI ÇÖZÜM SUNACAK
Yasal düzenlemeyi by-pass etmek isteyen ev sahiplerinden bazıları mevcut kiracıyı çıkarıp evini yüksekten kiraya vermek için, bazıları da fahiş fiyatla kiraladıkları yeni kiracılardan tahsilatta zorlandığı için çareyi tahliye davalarında aramaya başladı. Buna yüzde 25 artış sınırının ihlali nedeniyle eski kiracıların davaları da eklenince sulh hukuk mahkemelerinin yükünün arttığı belirtiliyor. Artan kiralar oldukça yüksek seviyede devam ediyor.
ARABULUCUK SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?
Bu anlamda ev sahipleri ile kiracılar arasında da anlaşmazlıklar sürüyor. Kira krizine arabuluculuk formülü nasıl işleyecek? Mahkemelerdeki iş yükünü azaltacak mı? Konu ile ilgili Avukat Uğur Çağlar merak edilenleri cevapladı:
"kira alacakları ya da kiracıyla ev sahibi arasındaki arabuluculuk süreci, sayın Adalet Bakanımızın açıklamasından sonra dava şartı olarak gündeme gelen bir konu. Şu an dava şartı kısmında sayın Bakanımızın açıklaması var ama buna ilişkin düzenleme hali hazırda meclise gelmiş değil. Meclise geldikten sonra eğer kiracı ve ev sahibi arasında bir konu varsa mahkemeye gitmeden önce bu konu arabulucuya gelecek.
"DAVA SAYISININ AZALMASI ARABULUCULUĞUN AMACI DEĞİL, SADECE SONUCU OLACAK"
Burada dava sayısının azalması arabuluculuğun amacı değil, sadece sonucu olacak. Bu kıymetli bir sonuç. Diğer yargılamaların daha sağlıklı hale gelmesi için önemli bir unsur. Ama burada asıl önemli olan ülke içerisinde kazan kazan formülü ile barış felsefesini taraflara yükleyebilmek. Çünkü mahkemelerde her zaman verilen kararlar bir uzlaşma ortaya koymaz. Birisi hakkında karar verilir. Biri kızar bir sevinebilir ama eğer sorun arabuluculuk ile çözülürse bu ilişkinin devamını sağlayan dostane bir çözüm olur. Bu noktayı çok önemsiyoruz. Halihazırda ihtiyari olarak ev sahipleri ile kiracılar arasındaki sorunlara arabulucular olarak bizler dahil olmaya çalışıyoruz.