ÜNİVERSİTEMİZE ‘YILIN ÜNİVERSİTESİ’ ÖDÜLÜ
10. yıl mezuniyet coşkusunu yaşayan İTİCÜ üniversite ‘Yılın Üniversitesi’ seçildi.
Ekovitrin Dergisi’nin bu yıl onunsunu gerçekleştirdiği ‘Yılın Starları’ sahiplerini buldu.
Ekonomi dünyasının prestijli ödülleri 225 bin 635 oyla belirlendi. Oylamada, Üniversite katagorisinde İstanbul Ticaret Üniversitesi, YILIN EN İYİ ÜNİVERSİTESİ seçildi.
Siyaset, iş ve bürokrasi dünyasından isimlerin katıldığı törende açıklanan ödülü, Rektör vekili Prof. Dr. Yücel Oğurlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın elinden aldı.
http://www.iticu.edu.tr/
İTİCÜ REKTÖR VEKİLİ PROF. DR. YÜCEL OĞURLU
Soru cevap
-Üniversite seçimi yapacak karar aşamasında olan öğrencilere tavsiyeleriniz neler?
İyi düşünüp iyi plan yapmalarını tavsiye ediyorum. İlgi alanlarını keşfedip, bu çerçevede hedef belirlemek başarıyı da beraberinde getirir. Alan belirlemek için de geç kalınmamasında yarar var.
-Eğitim önce temel dersler verilerek mi başlıyor?
Üniversitemizde 1.yıl ve 2.yılın ilk yarısında temel dersler verilmektedir.
-Türkiye'de vakıf üniversiteleri tercih edilir olma ve akademik üretkenlik olarak hedefe ulaştı mı?
Ülkemizde oldukça genç bir nüfus potansiyeli var. Gençlerimizin, eğitim alanındaki birikimlerini, imkânları çerçevesinde üniversite tahsil hayatına yansıtmalarında vakıf üniversitelerinin önemli bir rolü var. Vakıf üniversitelerinin, rekabet çerçevesinde kendilerini geliştirme imkânlarını zorlaması, eğitimde kaliteyi de beraberinde getirecektir. Üniversitelerin sayısı artsın ama kalite de mutlaka olsun.
-Vakıf üniversitelerinin çoğu kontenjanını niye dolduramıyor? Siz nasıl dolduruyorsunuz?
Biz kalitemize güveniyoruz. Doluluk oranımızda sorun yaşamıyoruz. Akademik kadrodaki kalite yanında iş dünyasının desteğini yanımızda görmemiz, burs imkânları ve vakıf hizmetine uygun fiyat politikamız doluluk oranının yüksek olmasını sağlayan önemli faktörlerdir.
-Sizi diğer vakıf üniversitelerinden ayıran en temel özelliğiniz ne? Adaylar neden sizi tercih etmeli?
3 ana başlık söyleyebilirim:
1-İş dünyasıyla olan yakın bağlarımız.
2-Şehrin merkezinde yer almamız
3- İstanbul’da bulunmamız.
Ayrıca cazip burs imkânları ve öğrenim bedelinin vakıf hizmeti anlayışına uygunluğu da tercih edilmemiz de etkili olmaktadır.
Vakıf üniversitesi tanımlamasıyla örtüşen bir eğitim ücreti politikası mevcuttur.
Lisans öğrenci eğitim ücreti: 13.500 TL + KDV
Lisans hazırlık öğrenci eğitim ücreti: 13.500 TL + KDV
Ön Lisans Öğrenci eğitim ücreti: 8.200 TL + KDV
Ön Lisans Hazırlık Öğrenci Eğitim Ücreti: 8.200 TL + KDV
Üniversitemize kaydını yaptıran öğrencilerin yüzde 30’na burslu eğitim imkânı sunulmaktadır. Ayrıca, LYS puan sıralamasında ilk 10 bine giren bütün öğrencilere tam burslu olarak kayıt yapma imkânı sağlanacaktır. LYS puan sıralamasında (ek puanla derece yapanlar hariç) Türkiye genelinde dereceye giren öğrencilere normal eğitim-öğrenim süresince yılda 9 ay süre ile aylık burs verilmektedir. İlk 100’e girenlere 1,500 TL, ilk 500’e girenlere 1,200 TL, ilk 1000’e girenlere 1,000 TL, ilk 2,000’e girenlere 800 TL, ilk 3,000’e girenlere 600 TL, ilk 5,000’e girenlere 400 TL yaşam katkı desteği önümüzdeki dönemde de devam edecektir.
Üniversitemiz, ayrıca kayıtlı öğrencilerin % 5’i oranında başarı bursu vermektedir
http://www.iticu.edu.tr/
-Üniversitenizin önümüzdeki yıllar için hedefleri, yurtiçi ve yurtdışı başarılarınız ve uluslararası bağlantılarınız neler?
10 yıldır Türkçe ağırlıklı eğitim diliyle 4000 binin üzerinde öğrenci mezun ettik. Artık büyüyen bir Türkiye var. Bölge ülkelerine de hitap edecek eğitim politikaları geliştiriliyor. Bizler de buna paralel olarak Ortadoğu, Orta Avrupa, Kafkaslar, Kuzey Afrika ülkelerindeki öğrencilere hitap edecek yeni programlar açmayı planlıyoruz. Erasmus kapsamında somut bağlantılarımız da var. Eğitim dilimiz Türkçe- İngilizcedir. Üniversite bünyesinde yüzde 100 İngilizce tedrisat yapacak 5 yeni bölüm 2011-2012 eğitim döneminde açılmaktadır. Her yıl açılan sınavlarda başarılı olan öğrencilerimiz Avrupa’daki seçkin üniversitelerde bir ya da iki dönem eğitim görmektedir. Aynı zamanda bu ülkelerden gelen öğrenciler de üniversitemizde öğrenim görmektedir. 2011-2012 eğitim yılında bu sayının 30’a yaklaşması planlanmaktadır. Program çerçevesinde, 15 Avrupa ülkesindeki 25 saygın üniversite ile değişim anlaşması yapılmıştır.
-Üniversitenizde nasıl bir gençlik yetiştirmeyi hedefliyorsunuz?
Türkiye ve dünyayı doğru algılayan, kültürlü, mesleki yeterliliğe sahip, öz güveni yüksek, kararlı ve ülkenin geleceğine sahip çıkacak bir nesil yetiştirmeyi hedefliyoruz.
-Mezunlarınızın iş güvencesi var mı? Şirketlerle bu yönde anlaşmalar yaptınız mı?
İş garantisi veren üniversitelerin, bu alanda net hedefler ortaya koyması büyük bir iddia olur. İTİCÜ’nün en net politikası, İTO’nun sağladığı staj imkânları, üye şirketlerin talepleri ve öğrencilerin şahsi girişimlerini desteklemesi çerçevesinde sürdürülmektedir.
-Yurtdışındaki üniversitelerle değişim programları uyguluyor musunuz?
Her yıl açılan sınavlarda başarılı olan öğrencilerimiz Avrupa’daki seçkin üniversitelerde bir ya da iki dönem eğitim görmektedir. Aynı zamanda bu ülkelerden gelen öğrenciler de üniversitemizde öğrenim görmektedir. 2011-2012 eğitim yılında bu sayının 30’a yaklaşması planlanmaktadır. Program çerçevesinde, 15 Avrupa ülkesindeki 25 saygın üniversite ile değişim anlaşması yapılmıştır. Ayrıca 40 kişilik kadromuzu İngiltere’ye göndermemiz değişim programları için iyi bir başlangıç olmuştur.
-Üniversitenizde eğitim sahada mı? sınıfta mı veriliyor? Sektörel anlamda kaç çözüm ortağınız var?
Her iki alana da uygun programlanmış dersler söz konusu. Teorik bilgilerin ardından bazı bölüm ve programlarda laboratuvar ortamı öne çıkarken, dönem sonlarındaki staj imkânları öğrencilerin sahada yer almalarını sağlıyor.
Biz kalitemize güveniyoruz. Doluluk oranımızda sorun yaşamıyoruz. Akademik kadrodaki kalite yanında iş dünyasının desteğini yanımızda görmemiz, burs imkânları ve vakıf hizmetine uygun fiyat politikamız doluluk oranının yüksek olmasını sağlayan önemli faktörlerdir.
-Üniversitenizi diğer üniversitelerden farklı kılan özelliğiniz nedir?
1882 yılında Dersaadet Ticaret Odası adıyla kurulan ve 129 yıllık geçmişiyle iş dünyasının öncü kuruluşu olan İstanbul Ticaret Odası’nın eğitim alanındaki prestij yatırımı olan üniversitemiz hakiki vakıf hizmeti odaklı sorumlulukla, çağın gereklerine uygun çeşitli eğitim programları sunmaktadır.
http://www.iticu.edu.tr/
İŞTE 2011’DE İTİCÜ FARKI
İTİCÜ’nün araştırma ayağının öne çıkarılması için bu yıl hummalı bir çalışma söz konusu..
1- Üniversitenin öğrenci kontenjan artışına paralel; öğrenim kalitesini yükseltmek, kaliteli öğretim üyesi istihdamını arttırmak yönünde girişimler bu yıl öne çıktı. Akademik kadromuzu %15 oranında arttırdık.
2- Hayattan kopmadan şehrin merkezinde yaşayan kampüslerimize yenisini eklemenin heyecanını yaşıyoruz. İTO’nun desteği ile Haliç Sütlüce'de satın alma aşamasında olduğumuz 38 bin metrekare büyüklüğündeki kampüsümüz İTO’nun prestij yatırımı olan üniversitemizin gücüne güç katacak. Sütlüce kampüsümüzde araştırma üniversitesi olma yolunda ilerleyen üniversitemizin fakülteleri ve yeni bölümlerinde öğrenim kısa sürede başlayacaktır.
3-Öğrencilere sağlanan yüksek bursluluk oranlarının sürdürülmesi politikası da benimsenen bir başka önemli konu.
4- Lisansüstü programların çeşitlendirilmesi ve öğrenci sayısının arttırılması yönünde çalışmalar da devam ediyor.
5-Üniversitede uluslararası yayınların desteklenmesi için öğretim üyelerine, İTO ve üniversite tarafından sağlanan maddi yayın desteği büyüyerek devam edecek.
6-Türkçe olarak sürdürülen eğitim program ve bölümlerin yanı sıra İngilizce tedrisat imkanı sağlayacak bölüm ve programların sayısını arttırmak için yapılan girişimler sonuçlandı. Bu çerçevede İngilizce İktisat, İngilizce İşletme, Mekatronik Mühendisliği ve Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümleri oluşturuldu. Ayrıca Mücevherat Mühendisliği Bölümünün hazırlıkları da tamamlandı. Bu bölümlere ek yerleştirme döneminde öğrenci alınması planlanıyor. MYO bünyesindeki İngilizce programları da artırıldı.
7-Bu yıldan itibaren üniversite bünyesinde yabancı uyruklu öğrenci sayısında belirgin bir artış olması için Rektör vekili Yücel Oğurlu başkanlığındaki ekip büyük çaba harcıyor.
8-Ayrıca İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin İTO’nun ilgili komiteleriyle temas halinde sanayi-üniversite işbirliğinin somut örneklerini ortaya koyan projelerde yer almaya devam edecek.
http://www.iticu.edu.tr/
HEDEFLERİMİZ BİR BİR GERÇEKLEŞİYOR
Üniversitemiz, kurucusu ve dünyanın en güçlü odalarından olan İTO’nun son derece ciddi katkılarıyla 10 yaşını doldurdu. Geçtiğimiz günlerde, 2011 mezunlarını vermenin heyecanını yaşadık. 10 yaş, bir kurum için çok fazla önem ifade ediyor. Bu yaşa gelebilen her kurum öz değerlendirmesini ve ileriye yönelik planlamasını yaparken kullandığı verilere büyük ölçüde güvenebilir.
Mütevelli Heyeti olarak, İTİCÜ’nün hem güçlü hem de geliştirilmesi gereken yönlerini tespit edip üç hedefe odaklandık.
1-Mekan perspektifi olarak, sosyal hayattan kopmadan, yaşayan bir üniversite, yaygın ifadeyle bir şehir üniversitesi olmak bu hedeflerin ilkidir. Yeni mekan çalışmalarımızda bu perspektiften ayrılmadan, öğrencilerimize en iyi mekanı en verimli şekliyle sunmanın gayreti içerisinde olacağız. Bu amaçla Eminönü, Üsküdar ve Küçükyalı kampüslerine ek olarak uzun süredir devam eden yeni kampüs binası arayışlarımız sonuç verdi. Haliç Sütlüce'de İTO ile birlikte 38 bin metrekare büyüklüğe sahip bir bina satın alındı. Teknik donanımlarıyla birlikte 80 milyon doları bulacak olan bu yatırımla üniversitemizin fiziki kapasitesini iki katına çıkarmış olacağız. En kısa zamanda da fakültelerimiz ve yeni bölümlerle hizmete girecek. Bu hayırlı girişim, İTO’nun prestij yatırımı olan üniversitemize ve eğitime verilen değerin önemli bir yansımasıdır.
2- İkinci hedefimiz, kurulduğumuz günden bu yana titizlikle seçilmiş olan ve üniversitemizin değerinin en önemli kaynağı olan öğretim üyelerimizin niteliğini daha da yükseltmektir. Yeni açılan bölümlerimiz ve mevcut bölümlerdeki yeni akademisyen ihtiyaçlarımızda bu hassasiyetimizi ön planda tutarak; kaliteli eğitimin en önemli unsuru olan öğretim üyelerimizin ülkemize ve öğrencilerimize en iyi eğitimi sunabilecek nitelikte olmalarını istiyoruz.
3- Bir eğitim kurumunun yegâne amacı nitelikli mezunlar yetiştirmek, mensubu olan öğrencinin kendisini en iyi şekilde yetiştirerek hayata tutunabilmesini sağlamaktır. Dünyanın en konforlu kampüsünü kurmak veya en yetkin akademisyenleri bünyenizde çalıştırmak sizi bazen bu hedefe tek başına ulaştıramayabilir. Bu sebeple, üçüncü hedef olarak da sayılabilecek olan öğrenci niteliği konusunu gündemimizde tutuyoruz. Bizi seçen öğrencilerimizi kariyer planlamasıyla desteklemeyi; bizi seçmeyi düşünen öğrenci adaylarımızın ise İTİCÜ’yü seçmek konusundaki bilinç seviyelerini yükseltmeyi amaçlıyoruz. Bununla birlikte akademik hayata yönelik motivasyonu yüksek olan öğrencilerimizin bizi daha fazla tercih etmesi amacıyla burslu oranlarımızı da yükselttik. Bu arada İTO ve Savunma Sanayi Müsteşarlığının ortaklaşa kurmakta oldukları ve Üniversitemizin Stratejik Ortak olarak içinde yer aldığı Teknopark çalışmasını da çok önemsiyoruz. Üniversite sanayi ilişkisinin somut bir örneği olan Teknopark’ın, öğretim görevlilerimiz, öğrencilerimiz ve iş dünyamız için ciddi katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Yine, küreselleşmenin hız kazandığı günümüzde Üniversitemizi uluslararası bir seviyeye çıkarabilmeyi amaçlıyoruz. Bu sebeple, Türkçe bölümlerimizin yanı sıra yabancı dilde eğitim veren bölümlerimizin sayılarını arttırmayı hedefliyoruz. Bu konuda ilk somut adımları da attık. Bu yönüyle 2011-2012 İTİCÜ mensupları ve öğrencileri için daha heyecanlı ve hareketli geçecektir. Bu vesileyle yeni dönemin tüm eğitim mensupları için başarılı geçmesini temenni ediyorum.
ERHAN ERKEN
İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ
MÜTEVELLİ HEYETİ BAŞKANI
http://www.iticu.edu.tr/