Gazze'de akan kanın durması için Dünyaya çağrı yapan Türkiye, çabalarını artan bir ivmeyle sürdürüyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın da yer aldığı İİT ve Arap Ligi Temas Grubu, İskandinav ülkeler ve Benelüks ülkelerinin daveti üzerine Oslo'yu ziyaret etti. Bu kapsamda görüşülen ülkeler kriz bölgelerine en çok insani yardım sağlayan ülkeler arasında yer almaları, uluslararası hukuk ve uluslararası insani hukuk konularında etkin olmaları ve AB içinde Filistin'i destekleyen ülkelerin sayısını artırmak bakımından önem taşıyor.
Belçika Dışişleri Bakanı Lahbib, Danimarka Dışişleri Bakanı Rasmussen; Hollanda Dışişleri Bakanı Slot, İsveç Dışişleri Bakanı Billström, İzlanda Dışişleri Bakanı Benediktsson, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Bettel, Norveç Dışişleri Bakanı Eide, Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Salovaara toplantılarda hazır bulundu.Temas Grubu üyelerinden Filistin Dışişleri Bakanı Maliki; Katar Dışişleri Bakanı Al Thani; Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Farhan; Ürdün Dışişleri Bakanı Safadi ve İİT Genel Sekreteri Taha ziyarete katıldılar.
BASKI YARATIYOR
Temas Grubu artık sadece İslam İşbirliği teşkilatı ve Arap Ligi adına konuşmuyor. Dünya kamuoyunun büyük çoğunluğunun sahiplendiği bir tutumu muhataplarına iletiyor. Gazze'de yaşanan durumu bütün açıklığıyla muhataplarının ve kanaat önderlerinin dikkatine getiriyor. İsrail'i sorgusuz biçimde destekleyen ülkelerin tutumlarını değiştirmeleri için baskı yaratıyor.
FİLİSTİN LEHİNE OY DEĞİŞTİRDİLER
Ziyaret, Gazze'de ateşkes çağrısı yapamayan AB içinde Filistin'i destekleyen ülkelerin sayısını artırmak bakımından da önem taşıyor. Temas edilen ülkelerden Danimarka, Finlandiya ve İsveç, BM Genel Kurulu'nda Ekim ayında yapılan oylamada Filistin'i desteklememişti. BM'de 12 Aralık Salı günü yapılan oylamada ise ateşkes lehinde oy kullandılar.