Haftalardır geçmiş hükümetin yapmış olduğu harcamalara yönelik soruşturmalara imza atan Amerikalı milyarder iş insanı ve Trump hükümetinin yeni Hükümet Verimliliği Departmanı yöneticisi Elon Musk, geçtiğimiz hafta yaptığı paylaşımla gündeme oturmuştu.
Biden yönetiminin, uluslararası haber ajansları ve kuruluşları aracılığıyla küresel çapta algı operasyonu yürüttüğünü söyleyen Musk, Reuters haber ajansının milyonlarca dolar aldığını öne sürmüştü.
İngiltere merkezli haber ajansı Reuters'ın, Biden döneminde para karşılığı toplum mühendisliği yaptığını öne süren Musk'ın bu açıklamalarının ardından ABD hükümeti önemli bir karara imza attı.
BAKANLIKTAN YENİ TALİMAT
ABD Dışişleri Bakanlığı, dünya genelindeki büyükelçilik ve konsolosluklarına, "görev açısından kritik olmayan" tüm medya aboneliklerinin durdurulması talimatı verdi.
Gönderilen bildiride, "Bakanlık, akademik veya profesyonel dergiler olmayan medya abonelikleri için tüm görev açısından kritik olmayan sözleşmeleri durdurdu. Bürolar ve görevler, erişimin neden görev açısından kritik olduğunu, Bakanın öncelikleriyle nasıl uyumlu olduğunu ve iş gücünün emniyetini, güvenliğini ve refahını nasıl etkilediğini gerekçelendirerek muafiyet talep edebilir," ifadeleri yer aldı.
Yüzlerce ABD diplomatik ofisini ilgilendiren direktif, Trump yönetiminin federal maliyetleri azaltma yönündeki kapsamlı çabalarının bir parçası olarak değerlendirilirken direktifte adı geçen medya kuruluşları oldukça dikkat çekti. Buna göre söz konusu listede daha önce de algı operasyonu ve toplum mühendisliği yapmakla suçlanan ve Biden hükümetinden para aldığı tespit edilen önemli medya kuruluşları da bulunuyor.
"ALGI OPERASYONU" LİSTESİ
Direktifte, The Economist, The New York Times, Politico, Bloomberg News, The Associated Press ve Reuters gibi büyük yayın kuruluşlarının aboneliklerin iptal edilmesinin önceliklendirildiği bilgisi yer alıyor.
Söz konusu medya şirketleri, daha önce de Trump tarafından defalarca yanlı haber yapmakla suçlanmıştı. Beyaz Saray, Şubat ayının başlarında Politico haber kuruluşunun aboneliklerinin iptal edilmesini emretmişti.
Elon Musk skandalı ifşa etti! ABD'nin Reuters rüşvet ağını duyurdu: Toplumları manipüle ettiler!