Hollanda'nın Nijmegen kentindeki Canisius Wilhelmina Hastanesinden yapılan bir araştırmada, en kötü durumdaki Covid-19 vakalarıyla K vitamini eksikliği arasında bir bağlantı bulundu.
Covid-19 ile ölen veya yoğun bakımda tedavi edilen hastaların ıspanak, yumurta ve peynirlerde bulunan K vitaminin eksik olduğu tespit edildi. Bilim insanları bu sebepten dolayı beslenme değişikliğinin hastalıkla mücadelede iyileşmenin bir parçası olabileceğini umuyor.
Hollanda'nın Nijmegen kentindeki Canisius Wilhelmina Hastanesinden yapılan bir araştırmada, en kötü durumdaki Covid-19 vakalarıyla K vitamini eksikliği arasında bir bağlantı bulundu. Bu sonuçların ardından ise araştırmacılar K vitamininin Covid-19 tedavi sürecinde öneminden bahsettiler.
Araştırma sonucunda Covid-19'un neden olduğu kan pıhtılaşması ve akciğerlerdeki elastik liflerin bozulmasının önüne K vitaminiyle geçilebileceği ifade edildi. Gıdalardan alınan K vitamininin pıhtılaşmayı düzenleyen ve akciğer hastalığına karşı koruyabilen proteinlerin üretiminde anahtar olması tedavi için umutları arttırdı.
Birgün'ün The Guardian'dan çevirdiği habere göre; Hollandalı araştırmacılar şimdi klinik araştırma için fon arıyorlar. Proje üzerinde çalışan bilim insanı Dr. Rob Janssen, ilk bulgular ışığında, warfarin gibi kan inceltici ilaçları kullananlar dışında sağlıklı bir K vitamini alımının teşvik edilebileceğini söyledi.
Dr. Janssen, K vitamini takviyesinin ciddi bir biçimde Covid-19'a karşı yardımcı olmadığı durumda bile damar, kemik ve akciğerler sağlığı için iyi olduğunu da sözlerine ekledi.
NERELERDEN ALINIYOR?
K vitaminin hangi gıdalardan alınabileceğini anlatan Janssen sözlerini şöyle sürdürdü: "K1 ve K2 olmak üzere iki tür K vitaminimiz var. K1 ıspanak, brokoli, yeşil sebzeler, yaban mersini, her türlü meyve ve sebzedir. Vücut tarafından daha iyi emilen K2 ise peynirde bolca bulunur."
Janssen, Japonların ürettiği 'natto' denilen fermente soya fasulyesinin K2 vitamini açısından bir hayli zengin olduğunu belirtti. Janssen, Londra'da Japon bir bilim insanıyla konuya ilişkin bir çalışma yaptığını aktararak, "Japon bilim insanı Japonya'da çok daha fazla natto tüketilen bölgelerde, Covid-19'dan ölen tek bir kişi olmadığına dikkat çekti. Bu bile çalışmaya başlamak için bir şey" diye konuştu.