Her fırsatta dünyaya hukuk dersi vermeye kalkan ABD aslında tam bir hukuksuzluk devleti. Hukuki yargılamaları işine geldiği gibi gören Amerikan adalet sisteminde sadece son yıllarda FETÖ uzantılı Halkbank davası başta olmak üzere bir çok hukuk skandalına imza atıldı. Taha Dağlı, yakın dönemde ABD yargısının hukuk skandallarıyla ilgili her şeyi sabah.com.tr için anlattı.
MAHKEME KENDİNİ SAVUNMA HAKKINI BİLE VERMEYEBİLİYOR
Cleveland'da 24 yıl hapis cezasına çarptırılan Franklin Williams adlı sanığa kendini savunma hakkı verilmedi. Oysa bu evrensel bir hak. Ancak hakim, savunma yapan sanığın ağzını koli bandıyla kapattırdı.
HALKBANK DAVASINDA FETÖ DELİLLERİ
New York'ta geçtiğimiz Kasım ayında tam bir çadır mahkemesi kurulmuştu. FETÖ teröristlerinin 2013'te Türkiye'de yargı yoluyla darbe yapmaya kalkışırken oluşturdukları düzmece deliller, FETÖ yanlısı savcı ve hakimler tarafından ABD'de Türkiye'ye karşı açılan davada kullanıldı. Oysa uluslararası hukuk kuralları gereği dosyalar Türkiye'den resmi olarak istenmeliydi. Ancak ABD yargısı, öyle yapmadı. FETÖ teröristlerinin düzmece delillerini hukuka aykırı olarak kullanılmasına izin verdi.
GÖÇMENLERE HUKUK SKANDALI
Haziran ayında Teksas'ta 40 göçmen bir mahkemeye çıkarılarak yargılandı. Ortadaki manzara ise hukuk skandalıydı. Çünkü göçmenlerin elleri ve ayakları zincirlenmiş üstelik hepsi tek tip turuncu kıyafetler giydirilmişti.
KAFES SKANDALI
ABD'de geçtiğimiz aylarda bir de kafese konulan göçmen çocuklarıyla ilgili hukuk skandalı yaşandı. Göçmen ailelerinin çocukları anne ve babalarından zorla alınarak, kafeslere konuldu. Skandal büyüyünce ABD yönetimi geri adım attı. Ancak Ekim 2017-Nisan 2018 arası 100'ü 4 yaşından küçük 700'den fazla çocuk ebeveynlerinden koparıldı. Öte yandan bin 475 refakatsiz çocuktan ise haber alınamıyor. Amerikan yönetiminin çocukları zorla ailelerinden ayıran bu skandal uygulaması, uluslararası hukuk kriterlerine göre "insan haklarının açık ihlali" olarak kayıtlara geçti.