Avrupa ülkeleri, aylardan bu yana devam eden enerji krizi nedeniyle zor zamanlar yaşıyor. Rusya'nın kıtaya sağladığı enerji akışını kesmesinin ardından kış ortasında ciddi ısınma sorunlarıyla boğuşan Avrupa ülkelerinde adeta bir hesaplaşma yaşanıyor.
"RUSYA KONUSUNDA HATA YAPILDI"
Rus gazına olan bağlılıkları nedeniyle enerji akışındaki aksamalara çare getiremeyen ülkelerden biri olan Almanya'dan dikkat çeken bir itiraf geldi. Almanya eski Şansölyesi Angela Merkel'in yıllar boyunca danışmanlığını yapmış olan Christoph Heusgen, olay yaratan bir itirafta bulundu. Heusgen, Rusya politikasında hata yapıldığını itiraf etti.
Alman basınında yer alan haberlere göre, şu an Münih Güvenlik Konferansı Başkanı olarak görev yapan Heusgen, 2005-2017 yıllarında Merkel'in danışmanı olarak görev yaptığı dönemde alınan bazı kararların yanlış olduğunu söyledi.
Rusya politikasında hata yapıldığını itiraf eden eski danışman Heusgen, ülkenin şu an içinde olduğu karanlık dönemin, Merkel zamanında alınan kararlar nedeniyle gerçekleştiği mesajını verdi.
"KRİZİN TEMELLERİ O DÖNEMDE ATILDI"
Alman hükümetinin Rusya politikasından yanlış adımlar attığını söyleyen Heusgen, "Her ne kadar Angela Merkel döneminde imza atılan Kuzey Akım 2 projesi sonucu tamamlanan boru hattından doğal gaz akmasa da sonradan bunun bir hata olduğunu gördük" ifadelerini kullandı.
Japonya Fukuşima'daki nükleer santralda 11 Mart 2011'de meydana gelen kazadan sonra Merkel hükümetinin, ülkedeki nükleer santralların kademeli olarak kapatılması kararı aldığını söyleyen eski danışman, bu açığın kapatılması için Moskova ile 'Kuzey Akım 2' doğal gaz boru hattı projesine imza atıldığını söyledi.
"Rus doğal gazı en hızlı ve en ucuz çözümdü. Hem SPD hem de ekonomi kurum ve kuruluşları bu projeye tam destek verdi. Ancak bu projeye imza atılmasının bir hata olduğunu sonradan anladık" sözleriyle, bugünlerde yaşanan krizinin temellerinin o dönemden kalma olduğu mesajını verdi.
"PUTİN'E GÜCÜM YETMEDİ"
Geçtiğimiz günlerde bir itiraf da Merkel'den gelmişti. Der Spiegel'e konuşan eski Şansölye itiraf gibi açıklamalara imza atmıştı.
Merkel, Ukrayna'nın işgali öncesinde görevdeyken Rusya'ya karşı izlediği politikayı savunmuş ve Putin'i durdurmaya gücünün yetmediğini söylemişti.
2021 yılının yazında Rus lider Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un da katılacağı görüşmeler düzenlemeye çalıştığını belirten Merkel, "Ukrayna konusuyla çok uğraştım. Ama sürpriz olmadı. Minsk Anlaşması aşındı. 2021 yazında başkanlar Biden ve Putin ile görüştüm. Macron ile birlikte AB Konseyi'nde Putin ile bağımsız bir Avrupa tartışma formatı oluşturulmasını istedim. Bazı insanlar buna itiraz etti. Bunu sağlayacak ve onu etkileyecek gücüm yoktu. Sonuçta herkes sonbaharda gideceğimi biliyordu" ifadelerini kullanmıştı.