Corona virüs salgını korku salmaya devam ederken milyonlarca kişi corona virüs tedavisi bulundu mu, koronavirüs aşısı bulundu mu gibi soruların yanıtlarını araştırıyor. SARS ve Ebola'ya karşı denenen yüz yıllık tedavi yöntemi bu kez corona virüse karşı denenecek. Hastalığa yakalanıp iyileşenlerden alınan kan örnekleri kullanılarak corona virüse karşı tedavi üretilmeye çalışıyor. Çin'deki doktorlar, bağışlanan kan plazmalarını hastalara naklederek ilk tedavilere başladı. Yeni tedavi yöntemi olarak bilinen, enfeksiyonu temizleyen insanlardan kan plazması alınarak bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve bu doğrultuda salgınla savaşmak adına vücudun antikorlar geliştirmesi amaçlanıyor. İşte son dakika corona virüs aşısı ve tedavisine yönelik gelişmeler ve detayları…
Sultan II. Abdülhamid'in kurduğu enstitü corona virüs aşısı çalışmalarına başlıyor!
TÜBİTAK tarafından organize edilen yeni tip corona virüse karşı yürütülen aşı üretim projesine katılan Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü, çalışmalarına önümüzdeki hafta başlıyor.
Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürü Dr. Fahriye Saraç, "Biz zaten yıllardır hayvan aşıları geliştirerek ve üreterek insan sağlığını korumaya yönelik çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Her ne kadar ara konakçısı henüz ortaya konulmamış olsa da Kovid-19'un da muhtemelen hayvan bulaşı olduğunu düşünülerek, aşı geliştirme çalışmalarında yer aldık" dedi.
Rusya'dan Corona virüs aşısı hamlesi!
Rus bilim insanlarının Sibirya'da yer alan bir laboratuvardaki hayvanlar üzerinde yeni koronavirüse karşı potansiyel aşı prototiplerini test etmeye başlandığı açıklandı.Rusya şu ana kadar diğer birçok Avrupa ülkesinden daha az koronavirüs vakası bildirmişti. Ancak rakam son günlerde keskin bir şekilde artmıştı. Virüs teşhisi konan bir kişinin ise ölüm haberi duyurulmuştu.
Novosibirsk kentindeki Vektor Eyalet Viroloji ve Biyoteknoloji Merkezi'ndeki bilim insanları, altı farklı teknolojik platforma dayanan aşı prototipleri geliştirdiler. Hafta başında bu prototiplerin ne kadar etkili olduklarını ve hangi dozlarda uygulanabileceklerini araştırmak için testlere başladılar.
ABD'DE YAŞANAN GELİŞMELER
Merkezi ABD'de bulunan çok uluslu bir şirket, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı çalışmalarını sürdürdüğü aşıyı eylüle kadar insanlar üzerinde denemeye başlayacağını bildirdi.
Kozmetik ve hijyenik ürünlerin yanı sıra tıbbi malzeme ve ilaç üreticisi "Johnson and Johnson" şirketi, Kovid-19 aşı adayını belirlediğini, bir milyar dozun üzerinde üretimi sağlamak amacıyla ABD hükümetiyle dün 1 milyar dolarlık anlaşma yaptığını duyurdu.
Şirket, aşının eylüle kadar insanlar üzerinde denenmeye başlanacağını, 2021 yılının başında da acil kullanıma hazır olmasının planlandığını açıkladı.
YENİ TEDAVİ YÖNTEMİ DENENECEK
Bununla birlikte Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) , ABD'de 50 binden fazla hasta için ilk tedaviyi onayladı: Enfeksiyonu temizleyen insanlardan kan plazması. İyileşmiş Covid-19 hastalarından alınan kan plazması, bağışıklık sisteminin enfeksiyonla savaşmak için geliştirdiği antikorlar açısından zengin.
Çin geçen ay hastalarını tedavi etmek için yüzyıllık yöntemi kullanmaya başladı ve New York Valisi Andrew Cuomo pazartesi yaptığı açıklamada, plazmanın devletin 25 binden fazla corona virüs hastasını tedavi etmek için orada test edileceğini duyurdu.
Denenecek tedavi yöntemi, aşıdan önceki zamanlarda grip ve kızamık salgınlarıyla savaşmak için kullanıldı ve daha yakın zamanda SARS ve Ebola'ya karşı da çalıştı.
ABD hastaneleri, hem olası bir tedavi hem de enfeksiyon riski yüksek olan insanlar için aşı benzeri geçici koruma olan infüzyonlar hakkında büyük çalışmalara başlamak için FDA'dan izin bekliyor.