'Yeryüzünü ikiye bölen depremler' Reuters tarafından bu sözlerle ifade edilen Kahramanmaraş depreminin boyutu gözler önüne serildi. Grafiklerle fay hattının hasar verdiği alanı gösteren haberde, yabancı uzmanların görüşlerine de yer verildi. Fay kırığının 300 kilometrelik kırığının ülkeklerin büyüklüğü ile kıyaslayan haber depremin yıkıcı boyutunu bir kez daha gösterdi.
Yabancı uzmanlar Kahramanmaraş depreminin deformasyonunu analiz etti. Yer kürede gözle görülür biçimde değişikliklere neden olduğu belirtildi. Haberde kullanılan grafiklerde ülkelerin büyüklükleri ve fay kırığının uzunluğu karşılaştırıldı.
Reuters tarafından yapılan analizde 'Asrın felaketi' ile ilgili çarpıcı detaylar paylaşıldı. Fay kırığının çıplak gözle görüldüğü deprem ile ilgili hazırlanan grafikte o detay dikkatleri çekti.
Hatay'ın Altınözü ilçesinin 1000 haneli 7 bin nüfusla Tepehan Mahallesi'ndeki bir zeytin bahçesinin ikiye ayrıldığına, 300 metre uzunluğunda, 40 metre derinliğinde ve 50 metre genişliğinde bir vadinin oluştuğuna yer verilirken, bölgenin yer şeklinin değiştiğine vurgu yapıldı.
Haberde, NASA'da görev yapan jeofizik uzmanı Eric Fielding'in sözlerine yer verildi. Fielding, Kahramanmaraş depreminin ABD tarihinin en büyük depremlerinden biri olarak kabul edilen 1906 San Francisco depremiyle benzer özellikler gösterdiğini belirtti.
Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nden Chris Milliner'ın verilerine atıfta bulunulan analizde, deprem sırasındaki zıt yönlü hareketlerin 5 ila 7 metrelik yer değişimlerine neden olduğu ve felaketin boyutunun belirlenmesinde önemli bir etken olduğu belirtildi.
ÜLKELERİN BÜYÜKLÜKLERİ İLE KIYASLANDI
"Bu büyüklükteki bir kırılmanın Tayvan, güney Kore, veya Portekiz'in uzunluğu ile karşılaştırılabilir" denilen analizde Kırılmaların feci boyutu gözler önüne serildi.
Öte yandan depremin etki alanının onlarca ülkenin toplam alanından daha büyük olduğuda dikkatleri çeken bir başka konu oldu.
7.7 ev 7.6'lık depremler toplamda 110 bin kilometrekarelik bir alanı etkiledi ve büyük bir yıkıma neden oldu.
DEPREMİN ETKİ ALANI BİRÇOK AVRUPA ÜLKESİNİN TAMAMINDAN DAHA BÜYÜK
Kahramanmaraş depremlerinin karasal alandaki etkisi dünya üzerinde 100'e yakın ülkenin yüzölçümünden daha büyük.
DEPREM BU ÜLKELERDE YAŞANSAYDI TAMAMINI YIKACAKTI
Buna göre Kahramanmaraş depremlerinin etki ettiği alan bu ülkelerin toplam yüzölçümünden daha büyük: İzlanda, Güney Kore, Macaristan, Portekiz, Ürdün, Sırbistan, Azerbaycan, Avusturya, Birleşik Arap Emirlikleri, Çek Cumhuriyeti, İrlanda, Gürcistan, Sri Lanka, Litvanya, Hırvatistan, Danimarka, Hollanda, İsviçre, Belçika.
NEREDEYSE TÜM İNGİLTERE KADAR BİR ALANDAN SÖZ EDİYORUZ
Büyük Avrupa ülkelerinin bazılarının 2-3 katı bazılarının tamamı kadar olan deprem alanı Danimarka, İsviçre ve Hollanda'nın yüzölçümünün yaklaşık 3 katı, Portekiz'in yüzölçümünden daha büyük ve İngiltere yüzölçümüne çok yakın bir alana tekabül ediyor.
144 ÜLKE VE BAĞIMLI BÖLÜMDEN DAHA BÜYÜK BİR ALAN
Depremin etki alanından daah küçük olan ülke ve bağımlı bölgelerin sayısı 144 olarak dikkat çekti