Çin'in egemenlik ihtilafı yaşadığı Tayvan'ın lideri Tsai Ing-wen'in ABD ziyaretine tepkisi sürüyor. Çin Halk Kurtuluş Ordusu'na bağlı (PLA) Doğu Cephe Komutanlığı (ETC) Sözcüsü Shi Yi yaptığı açıklamada, Tayvan'ın kuzey, güney ve güneyindeki hava sahasında savaşa hazırlık devriyesi ile askeri tatbikat başlatıldığını duyurdu.
Shi, "Tatbikatlar, Tayvan'ın bağımsızlık yanlısı ayrılıkçı güçlerine ve dış güçlerin provokasyonlarına karşı ciddi bir uyarı ve ulusal egemenliğin ve toprak bütünlüğünün korunması için gerekli bir eylemdir" ifadelerini kullandı. Tayvan çevresinde başlayan tatbikat, pazartesi gününe kadar devam edecek.
ÇİN MEDYASI "KUŞATMA" DEDİ
Çin resmi medyası, ordu birliklerinin Tayvan'ı kuşatma provası yaptığını bildirdi. Resmi televizyon CCTV, jetler ve savaş gemilerinin görev aldığı gösterinin Tayvan etrafında çok yönlü bir kuşatmayı hayata geçireceğini izleyicilerine aktardı.
Son yıllarda küresel diplomasi alanında atağa geçen Çin yönetimi, özellikle Orta Doğu'da kendisine müttefik kazanmak için adımlar atıyor. Geçtiğimiz ay İran ve Suudi Arabistan, Çin'in arabuluculuğunda diplomatik ilişkilerin kurulması için anlaşmaya vardı.
"ÇİN BARIŞ İNŞASINDA ROL OYNAYACAK"
Diğer yandan geçtiğimiz günlerde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile birlikte resmi ziyaret için başkent Pekin'e gitti.