YERİNE PENCE Mİ GELECEK?
Bu bayram sohbetlerinin en önemli gündem maddeleri; Trump, ABD ile yaşadığımız kriz ve bu kriz nedeniyle ekonomimize yönelik gerçekleştirdikleri saldırılardı kuşkusuz. Ancak son iki gündür daha çok Trump azledilecek mi yerine Pence gelecek mi tartışmaları devam ediyor. Bu konuyla ilgili birkaç noktaya değinelim biz de
KOLAY BİR SÜREÇ DEĞİL
Öncelikle, Trump'ın azledilmesi süreci öyle kolay bir süreç değil diyerek başlayalım yazımıza. ABD anayasasının ikinci maddesinin dördüncü fıkrasında ABD Başkanının "vatana ihanet, rüşvet ve diğer ağır cezalık suçlar işlemesi halinde azledileceği" hükmü yer alır.Bu suçlar, Trump'ın gitmesini isteyen ABD medyasının yazmasıyla yada bastırmasıyla gerçekleşmiş sayılmıyor. Hepsi için çok net deliller ve şahitler gerekiyor doğal olarak. Şu ana kadar birçok ABD Başkanı hakkında azil sürecinin başlaması talebi medya tarafından gündemleştirilmiş, ancak bunların çoğu Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi tarafından reddedilmiş.
ABD SİYASİ TARİHİNDE ÜÇ BAŞKAN HAKKINDA AZİL SÜRECİ BAŞLATILMIŞ
ABD siyasi tarihinde üç Başkan hakkında azil süreci başlatılmış. Bunlardan da sadece Nixon azil süreci tamamlanmadan istifa etmiş. Diğerlerinde muhalefetin Senato'da çoğunluğuna rağmen, yani bugünkü durumun tersi olmasına rağmen, gerekli çoğunluk sağlanamamış. Trump'ın Başkan seçilmesinden sonraki gün konuşulmaya başlanan azil süreci şöyle gerçekleşiyor. Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi, bu süreci başlatmaya karar vermeli öncelikle. Bu komitede şu anda 24 Cumhuriyetçi, 17 Demokrat görev alıyor. Dolayısıyla Trump için konuşulan süreç daha ilk aşamada boşa düşebilir. Eğer bu komite azil sürecini kabul ederse ikinci durak Temsilciler Meclisi oluyor.
TEMSİLCİLER MECLİSİNDE 218 OY GEREKİYOR
Burada da salt çoğunluğu sağlamaları gerekiyor Trump'ı istemeyenlerin. Bu da 218 oy demek. Yani tüm Demokratların oylarına bir de Cumhuriyetçilerden 24 oy eklenmesi anlamına geliyor. Kolay iş değil görüldüğü gibi. Ama buradan da geçtiğini düşünürsek, o durumda Senato bir yargı organına dönüşüyor ve yargılama süreci başlıyor. Bu da çok kolay bir süreç değil elbette hem Senato için hem de Trump için. Senato'nun yargılama sonrasında üyelerin üyelerinin üçte ikisinin oyu gerekiyor, Trump'ın azledilmesi için. Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu bir kongrede bunlar sayısal olarak mümkün değil.
SÜRECİN SİYASİ KISMI...
Bu işin hukuki ve teknik kısmı elbette. Ama siyaset böyle izlemeyebilir. Zira Trump'ın Cumhuriyetçiler tarafından istenmemesi sonucunda imkansız gibi görünen bu matematik kolayca aşılabilir. Bu sürecin siyasi kısmını da birlikte inceleyelim.Öncelikle ABD'de Kasım'da bir seçim olduğunu biliyoruz. Bu seçimde Demokratların zafer kazanması durumunda yukarıda bahsettiğimiz oy çoğunlukları Trump'ın aleyhine olur ve azil süreci ciddiyet kazanabilir. Ancak yine de bir Başkan'a sahip olan Cumhuriyetçilerin azil sürecinin dışında kalabilecekleri bir azınlığa düşme ihtimalleri çok zayıf. Senato'da üçte iki çoğunluk gerekiyor. Bu noktada da şu soru akla geliyor. Eğer Cumhuriyetçiler de Trump'ı istemezlerse ve Pence için istekli davranırlarsa ne olur?