Oksijen yoksa balık da yok
İzlanda, tarihinin en büyük çevre felaketlerinden birini yaşıyor. Son iki ayda 30 bin ton balığın topluca ölmesiyle ülkenin batı kıyılarında ortaya fotoğrafta gördüğünüz ürkütücü manzara çıktı. Ülke ekonomisinin en önemli gelir kaynağı olan balıkçılık sektörü büyük darbe aldı. Ölen balıkların 10 bin tonu ülkenin en büyük ihracat kalemi olan ringa balıklarından oluşuyor. Ekonomik krizle boğuşan ülkenin, ringa ölümleriyle uğradığı zarar 10 milyon doları buluyor. Balık ölümlerindeki esrar henüz tam olarak çözülemese de uzmanlar öncelikle “deniz suyundaki oksijen azlığı” üzerinde duruyor. Balıkların kışı geçirmek için sığındıkları alanlarda yapılan köprü, yol benzeri inşaat ve hafriyat çalışmalarının denizdeki oksijen seviyesini azaltmış olmasından şüphe ediliyor. Fotoğraf İzlanda’nın batısındaki Kolgrafafjordur fiyordunda 5 Şubat günü çekilmiş.
Fotoğraf: Brynjar Gauti / AP
Yerel diktatör öldü, yaşasın global diktatör
Protesto gösterisi yapan Iraklı Şii kadınların fotoğrafı 2 Şubat günü başkent Bağdat’ın 550 kilometre güneydoğusundaki Basra’da çekilmiş. Kadınların ellerinde Saddam Hüseyin döneminde öldürülen yakınlarının fotoğrafları var. Bilindiği üzere Basra nüfusunun büyük çoğunluğu Şiilerden oluşuyor. Saddam döneminde ayrımcılığa tabi tutulan, türlü zulümlere maruz kalan Şii halktan binlerce kişi siyasi sebeplerle öldürülmüştü. Saddam Hüseyin 2003 yılında Amerika’nın müdahalesiyle devrildi, 2006 yılında da idam edildi. Sonrası malum… Amerikan askerleri 2011 yılının sonuna kadar işgali sürdürdü. Bu dönemde Irak yandı bitti kül oldu. Halen Irak’ı perde arkasından Amerika yönetiyor. Halen ülkenin her yanında kan akmaya devam ediyor. Kısacası, Saddam sonrasında Irak’ta değişen pek bir şey yok.
Fotoğraf: Nabil al-Jurani/AP
Rekorla dalga geçti
İlk anda “Kıyamet” filmlerinden kesilmiş bir sahne gibi görünse de fotoğraf tamamıyla gerçek. Dikkatle bakarsanız dalganın tam ortasında Garrett McNamara’yı görebilirsiniz. Amerikalı sörfçü Portekiz’in Nazare kenti kıyılarında yakaladığı 30 metrelik dalgayla yeni bir dünya rekoru kırdı. 11 yaşından beri Hawaii’de yaşayan McNamara, 24 metrelik eski dünya rekorunun da sahibiydi. Sörfçünün rekor kırmak adına içine girdiği dalganın 10 katlı binadan daha yüksek olduğunu hemen belirtelim. Sörf üzerinde hata yapması ya da dalgayı kaçırıp kıyıya sürüklenmesi durumunda, McNamara büyük sorunlar yaşayabilirdi.
Fotoğraf: AP
Bükreş’in sarı-siyah vakitleri
Gün batımında uzanan tramvay hattı, kış güneşinin yarattığı keyifle evlerinin yolunu tutan insanlar…
Romanya’nın başkenti Bükreş’in sarı-siyah fotoğrafı 30 Ocak günü çekilmiş. Fotoğraftaki sakin görüntüye aldanmayın. Romanya’nın en büyük şehri ve ticaret merkezi olan Bükreş’te yaklaşık 2,5 milyon insan yaşıyor. Bu, Avrupa Birliği içerisindeki altıncı büyük şehir anlamına geliyor. Ayrıca Bükreş oldukça temiz ve düzenli bir şehir. Adı Balkanların Paris’i olarak da anılıyor.
Fotoğraf: Vadim Ghirda / AP
Büyünce “WEAH” olacak
Ülke futbolumuzun Didier Drogba transferiyle çalkalandığı bu günlerde biz bir başka Afrikalı yıldızdan söz edeceğiz; George Weah.1966 yılında Liberya’nın başkenti Monrovia’da doğan Weah, profesyonel kariyerine 1988 yılında Monaco’da başladı.1995 yılında transfer olduğu Milan’da en parlak günlerini yaşadı. Bir kez dünyada, bir kez Avrupa’da, tam üç kez de Afrika’da yılın futbolcusu seçildi. 1998 yılında “Yüzyılın Afrikalı Oyuncusu” ödülünü alan Weah, böylelikle Afrika’nın yetiştirdiği en büyük futbolcu olarak tarihe geçti. Fotoğraf Monrovia’da 3 Şubat günü çekilmiş. Elinde futbol topuyla kameraya poz veren 10 yaşındaki John Matay’ın hayallerinde bir gün “Weah” olabilmek var.
Fotoğraf: Thierry Gouegnon / Reuters