Türkiye dilsiz fiziki haritası ile Türkiye'nin fiziki yapısına dair bilgileri daha kolay öğrenmek mümkün olur. Türkiye dilsiz haritası dağlar ve birçok oluşumun iyi bir şekilde öğrenilmesine katkı sağlayan önemli ders materyalleridir. Türkiye dilsiz haritası dağlar, göller, ovalar, akarsular hakkında kolay öğrenim imkanı sunar. Bu nedenle renksiz- renkli dilsiz Türkiye haritası ile dağlar, ovalar, akarsular, göller konusuna dair her detay yazımızın devamında...
Türkiye dilsiz fiziki haritası coğrafya derslerinde öğrencilerin coğrafi yerlerin isimlerini daha iyi öğrenmelerine imkan tanıyan bir ders materyalidir. Bu dilsiz haritalar üzerinde renklendirmeler, isimler ve ölçekler yer almaz. Kişiler kendileri harita üzerinde gerekli bilgileri yazarak doğru bilmeye çalışırlar. Dilsiz fiziki haritalar dağlar, akarsular, göller, platolar için ayrı ayrı hazırlanır. Böylece her öğrenci konuyu daha net şekilde öğrenme imkanı elde eder.
Türkiye fiziki haritası dağlar konusunda önemli bir ders öğrenme aracıdır. Bu haritalar üzerinde genelde dağlar belirli bir kategoriye yer bulur. Örneğin fiziki dağlar dilsiz haritalar hazırlanırken şu kriterler göz önünde bulundurulur:
Şeklinde kategorilere ayrılır. Volkanik dağlar genelde Türkiye'nin doğusunda yoğunluk gösterirken kırıklı dağlar Ege Bölgesi'nde ve çevresinde yoğunlaşır. Kıvrım dağlar ise Akdeniz ve Karadeniz sahili boyunca uzanır.
Dilsiz fiziki haritalardan bir diğeri de göller için hazırlanan haritalardır. Coğrafya derslerinde en çok karıştırılan konuların başında göller gelir. Birçok göl bulunması her birinin ismini ezberlemeyi bir hayli zorlaştırır. Böyle durumlarda dilsiz haritalar genelde göllerin oluşumlarına göre hazırlanır. Oluşumlarına göre dilsiz Türkiye göller haritasında şunlar yer alır:
Karstik göller genelde Akdeniz bölgesinde yaygın olan göllerdir. Bununla birlikte buzul göller en az görülen göl tipleridir. Bu göllerde belirtilen kategoriler kendi içlerinde de alt kategorilere ayrılırlar.
Türkiye fiziki haritasında hazırlanan bir diğer oluşum ise akarsulardır. Türkiye'nin elektrik ihtiyacının karşılanmasında son derece önemli bir yeri olan akarsular içerisinde oldukça önemli isimler yer alır. Bu akarsuları belirtirken de bölgelere dikkat etmek gerekir. Aynı zamanda akarsuların doğdukları ve döküldükleri yerler de bu süreçte büyük bir önem arz eder.
Türkiye dilsiz haritası üzerinde ovalar ve platolara da yer verilmesi gerekir. Bu oluşumlar da coğrafya derslerinde önemlidir. Ova ve platolar genelde İç Anadolu Bölgesi'nde yaygınlık gösterir. Özellikle İç Anadolu Bölgesi platolar açısından büyük bir öneme sahiptir. Plato çevresine göre yüksekte kalan yerlerdir. Tarımsal faaliyetler açısından önemli olan bu oluşumlar hakkında yer bilgisine dikkat edilmelidir.
Dilsiz haritalar renkli ve renksiz olarak hazırlanabilir. Ancak en iyi şekilde öğrenilebilmesi için renksiz haritalar alınmalıdır. İsimler yerlerine yazıldıktan sonra haritalarda renklendirmeler kolaylıkla yükselti bilgilerine göre yapılabilir.