Lozan Antlaşması, ülkemiz açısından önemli sonuçlar doğuran bir antlaşmadır. Türkiye Cumhuriyeti için büyük öneme sahip bu antlaşma çokça karşımıza çıkmıştır. Bu antlaşmayla beraber Türkiye Cumhuriyeti tanınmaya başlanmıştır. Birbirinden önemli maddeleri, Lozan Antlaşması'nın önemini bir kez daha ön plana çıkarmıştır. Diğer ülkeler ile arasında imzalanan Lozan Antlaşması maddeleri de bu durumda önem kazanmıştır. Toplam 143 maddeden oluşan Lozan Antlaşması'nda önemli konular yer almıştır. Ülkenin daha özerk olmasını sağlayan bu antlaşmanın belli başlı nedeni ve sonuçları vardır. Merak edilen bu antlaşmanın maddelerini, taraflarını, tarihini, önemini, neden ve sonuçlarını bilmek önemlidir. İşte detaylar…
Ülkenin kaderini belirleyen Lozan Antlaşması 24 Temmuz 1923 tarihinde, İsviçre'nin Lozan kentindeki Rumine Sarayı'nda TBMM temsilcileri, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika ve Yugoslavya arasında imzalanmıştır. Bu antlaşma, Birinci Dünya Savaşı'nın başından bu yana olan anlaşmazlıkları çözümlemek için yapılmıştır. Bu antlaşmanın imzalanmasıyla beraber önemli sonuçlar da dikkat çekmiştir.
Lozan Antlaşması toplam 143 maddeden oluşan önemli bir antlaşmadır. Bu antlaşmanın maddelerin bir kısmı şu şekildedir;
-Yunanistan Mudanya Ateşkes Antlaşması'na göre belirlenmiştir. Meriç ırmağı iki ülke arasındaki sınır olarak kabul edilmiştir.
-Türkiye'de Gökçeada, Bozcaada ve Tavşan adası harici Ege adaları Yunanistan'a verilmiştir.
-Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Osmanlı'nın 1854 tarihinden beri aldığı borçlar heyet tarafından ödenmesi kabul edilmiştir.
-Azınlıklara tanınan ayrıcalıklara son verilmiş, azınlıkların Türk vatandaşına verilen haklardan yararlanması söz konusu olmuştur.
Lozan Barış Antlaşması, İsviçre'nin Lozan şehrinde 24 Temmuz 1923 tarihinde Türkiye ile İtilaf devletleri arasında imzalanmıştır. Bu barış antlaşmasıyla beraber birtakım sonuçlar da baş göstermeye başlamıştır. Lozan Barış Antlaşması ile birlikte Sevr Antlaşması feshedilmiştir. Türkiye Hükümeti, İtilaf Devletleri tarafından resmi olarak tanındı. Bu antlaşmayla beraber kapitülasyonlar kaldırıldı ve barış sağlanmış oldu. Bu barış antlaşmanın en büyük önemi ise, Türkiye'nin bugünkü sınırlarının çizilmesine yol açmış olmasıdır. Bu antlaşma, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu anlaşması olarak da kabul edilmiştir.
Lozan Antlaşması, Türkiye ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan bir antlaşmadır. 24 Temmuz 923 yılında imzalanan bu antlaşma Türk tarihinde önemli bir yere sahiptir. Kurtuluş Savaşı'ndaki zaferin devamı niteliğinde olan bu antlaşma Atatürk'ün deyimiyle 'Türk tarihinde dönüm noktası' olmuştur.