Kars Antlaşması bir açıdan da Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı döneme denk gelmektedir. 1918-21 seneleri arasında Avrupa topraklarında yeni oluşum başlayarak Türkiye Cumhuriyeti'nin temelleri atılmıştır. Geçiş döneminde çok sayıda devlet TBMM ile antlaşmalar yapmıştır. Bunlar arasında Kafkas devleti ile yapılan Kars Antlaşması çok özel bir yere sahiptir. Bu nedenle antlaşma ile alakalı tüm detayları sizler için derledik.
Kars Antlaşması Tarihi Nedir?
Kars antlaşması; Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve TBMM arasında Kars Konferansı görüşmesi ardından 13 Ekim 1921 tarihinde imzalanmıştır. Antlaşma sonrasında Türkiye'nin doğu sınırı çizilmiştir. Doğu cephesi kapanmış ve TBMM'nin Doğu Cephesinde en fazla uğraştıran Ermeni sorunu ortadan kalkmıştır.
Kars antlaşması hangi savaştan sonra imzalandı sorusu da merak edilen önemli konular arasında yer almaktadır. Sakarya Meydan Savaşı sonrasında 13 Ekim 1921 tarihi itibari ile imzalanmıştır. Aynı zamanda antlaşma ile alakalı önemli noktalardan biri de Ermenistan'ın Kars antlaşmasını tanımamış olmasıdır.
Bu süre içinde Sovyet Rusya'nın da dağılması ile Ermeniler bağımsızlıklarını ilan etmiştir. Ermenistan'ın bu tutumu bölgede çok büyük sorunlara neden olmuştur. Azerbaycan Türkleri ve Ermenistan arasında yaşanan sorunlar Ermenistan'ın Serv Antlaşmasını tanıması ile alakalıdır.
Kars Antlaşması Kim İmzaladı?
Kars Antlaşması, Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan devletleri ile TBMM arasında imzalanmıştır. 20 maddeden oluşan bir antlaşma olduğu bilinmektedir. Sonuçları arasında en önemlisi doğu sınırları ile herhangi bir sorun kalmamış olmasıdır.