Her kış döneminde gribi ortadan kaldırmak için yapılan ev tipi tedaviler, aslında düşündüğümüzden çok daha etkili olabilir. Özellikle mutfaklarda sıklıkla kullandığımız iki besin, en etkili nezle, grip önleyici bir etkiye dönüşebilir. İşte o tarif…
Hem sarımsağın hem de çiğ balın bağışıklık desteği ve semptomları hafifletici faydalarından, birlikte 'fermantasyona' izin vererek yararlanabilirsiniz.
İnsanlar soğuk algınlığı ve grip mevsiminde dalış yaparken her türlü hastalıktan korunmaya çalışırken, #HoneyGarlic hashtag'i TikTok'ta 40 milyon görüntülemeye kadar ulaştı.
Ulusal Tıp Kütüphanesi'ne göre balın antioksidan, antimikrobiyal, antiinflamatuar, antiproliferatif, antikanser ve antimetastatik etkiler sunduğu bulunmuştur.
Pürüzsüz, yoğun tatlandırıcı bal, uzun zamandır öksürük bastırıcı ve boğaz koruyucu olarak da kullanılıyor.
Tarifin bir diğer bileşeni olan sarımsak, çiğnendiğinde veya ezildiğinde, hastalıklarla mücadele eden beyaz kan hücrelerinin tepkisini artırmaya yardımcı olan allicin gibi kükürt bileşiklerinin yanı sıra antiviral, antiinflamatuar ve antifungal özelliklere sahip dialil disülfür ve asetilsistein üretir.
Çiğ olarak, takviye olarak veya fermente edilerek tüketilebilen sarımsağın, soğuk algınlığı da dahil olmak üzere hastalıkların şiddetini önlemeye veya azaltmaya yardımcı olmak için bağışıklık sistemini güçlendirdiği de bulunmuştur.
Bal ve sarımsağın tıbbi özelliklerine ek olarak, elbette bağırsak sağlığı için harika olan doğal bir probiyotik gıdadan da yararlanabilirsiniz.
Birçok insan, tüm sağlık faydalarından yararlanmak için bal ve sarımsağı birlikte fermente etmeyi öneriyor.
Not: Denemeden önce olası bir alerjik reaksiyon veya yan etki riskine karşı mutlaka önce doktorunuza danışın.