İyi beslenmek yaşlılığın etkilerini azaltıyor. Yaban mersini, lahana, brokoli, mercimek ve omega 3 zengini kabak çekirdeği hafızayı güçlendiriyor, bunamayı geciktiriyor... Kısa süre öncesine kadar hafızanın yaşla birlikte zayıflaması normal olarak kabul ediliyordu. Ancak günümüzde, hayat boyu sürdürülen doğru beslenme ve beyni çalıştıran egzersizlerle yaşlılığa bağlı hafıza kaybının azaltılabileceği biliniyor. YABAN MERSİNİ C vitamini bakımından zengin olan ve antioksidan içeren yaban mersini, yaşla birlikte zayıflayan hafıza için kullanılabilir. Yaban mersini içinde bulunan antosiyaninler ve flavonoidler beynin hafızadan sorumlu bölgesi 'hipokampus' üzerinde direkt etki yaratır. İngiltere'de yapılan araştırmaya göre flavonoidler sinir hücrelerinin fonksiyonlarını arttırıyor ve daha keskin bir hafızaya yardımcı oluyor. Alzheimer hastalığının yol açtığı hafıza kaybına iyi gelip gelmediği konusunda yapılan çalışmaların sayısı yetersiz olsa da uzmanlar düzenli olarak yaban mersini tüketmenin, hastalığın hafızayla ilgili belirtilerini hafifletebileceğini söylüyor. YUMURTA Bellekte önemli bir nörotransmiter olan 'asetilkolinin' sentezi için gerekli 'kolin' maddesi yumurtada bol miktarda bulunur. Amerika'da yapılan bir araştırmanın sonucuna göre asetilkoli yapısında meydana gelen bozukluklar ve bu nörotransmiter de oluşan fonksiyon bozuklukları Alzheimer hastalığı ile yakından ilişkilidir. Yapılan diğer çalışmalarda erken yaşlarda kolin yönünden zengin beslenenlerin ilerleyen dönemlerde daha az hafıza sorunu yaşadığını göstermiştir. BALIK Beynin düzgün olarak çalışabilmesi ve hafızanın kuvvetlenmesi için oldukça önemli olan omega 3 yağ asitleri bakımından zengin ton, somon, alabalık gibi soğuk su balıklarının haftada en az 2 öğün tüketilmesi tavsiye ediliyor. Balık dışında, omega 3 içeren diğer besinler arasında ceviz, keten tohumu, kabak çekirdeğini sayabiliriz. Bu gıdalar aynı zamanda Alzheimer hastalığına yakalanma ihtimalini azaltmaya yardımcı olabilir. SEBZELER Düşük kalorili, A vitamini ve demir gibi birçok temel vitamin ve mineraller içeren ıspanak, marul ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerde güçlü bir hafıza için önerilen yiyecekler arasında yer alıyor. Tüketilen sebzenin rengi ne kadar koyu yeşil olursa içerdiği antioksidan miktarı artıyor ve sağlıklı bir beyin için o kadar çok fayda sağlıyor. YEŞİL ÇAY İçinde bulunan polifenollerin, özellikle flavonoidlerin hafızayı geliştirdiği düşünülmektedir. Bu antioksidanlar, Alzheimer hastalarının beyinlerinde plak oluşturan proteinlerin üretiminin azaltılmasına yardımcı olur ve hafızayı zayıflatan nöron kaybını baskılar. Flavonoidlerin antioksidan özelliklerinin ilerleyen yaşlarda görülen sinir hücresi kaybını yavaşlattığına inanılmaktadır. FOLİK ASİT Avustralya'da yapılan bir diğer çalışma, folik asit açısından zengin gıdalar yemenin beyinde hızlı bilgi işleme ve hafızayı güçlendirme ile ilişkili olduğu yönünde sonuçlara sahiptir. Folik asit bakımından zengin yiyecekler arasında kahvaltılık tahıllar, mercimek, börülce, soya fasulyesi, ıspanak, bezelye, enginar, brokoli, buğday tohumu, pancar ve portakalı sayabiliriz. BUNLARA DiKKAT EDiN Tansiyonunuzu ve kolesterolünüzü kontrol altında tutun. Kalp ve damar sağlığını korumak beynin düzgün çalışması çok önemlidir. Uyku düzenini sağlayın. Araştırmalar uyku bozukluklarının hafızanın zayıflaması ile yakından ilgili olduğunu söylüyor. Düzenli egzersiz yapın. Fiziksel aktivitenin Alzheimer hastalığı ve bunama riskini azalttığı biliniyor. Beyin jimnastiği yapın. Bulmaca, lisan öğrenme gibi beyni çalıştıran aktiviteler ileri yaşlarda beynin daha sağlıklı olmasını sağlıyor. Sigara içmeyin. Kalp krizi riskini artıran ve tansiyonu yükselten sigara beyinde kalıcı hasara yol açabiliyor. Stresi azaltın. Stresi azaltmanın yollarını öğrenin, hobi edinin ve kendinize fazla yüklenmeyin. Kaynak: Takvim