Yüksek tansiyon, dünyada her 7 kişiden birinde görülüyor. Kötü beslenme, hastalığı tetikliyor. Uzmanlar doğru beslenmeye dikkat çekiyor. Yoğurtlu kabak ve sebzeli kebap gibi yemekler, hastalara ilaç etkisi yapıyor. Dünyanın en büyük sağlık sorunları arasında gösterilen yüksek tansiyon (hipertansiyon), kan basıncının yükselmesi olarak tanımlanıyor. Hastalık, dünya genelinde her 7 kişiden birinde görülüyor ve her yıl yaklaşık 7.5 milyon kişi yüksek tansiyondan hayatını kaybediyor. Hastalık kontrol altına alınmadığı takdirde böbrek yetmezliğinden felce, kalp yetmezliğinden kalp krizine kadar çok sayıda tehlikeye zemin hazırlıyor. Tansiyonu dengede tutmanın yolu ise doğru beslenmeden geçiyor. Baş dönmesi, baş ağrısı, kulak çınlaması, nefes darlığı, bulanık görme, burun kanamaları ve düzensiz kalp atışları, yüksek tansiyonun en sık rastlanan belirtileri arasında yer alıyor. Obezite, sigara ve alkol kullanımının yanı sıra aşırı tuzlu ve yağlı beslenme de tansiyon riskini arttırıyor. TURŞUDAN UZAK DURUN Yüksek tansiyon hastalarının aşırı tuzdan kaçınmaları hayati önem taşıyor. Hastaların tedbir olarak günlük tuz tüketiminin 1.5 mg'dan fazla olmamasına özen göstermeleri gerekiyor. Tansiyon şikayeti olanların ayrıca turşulardan, salamuralardan, peynirlerden, şarküteri ürünlerinden ve soslardan uzak durmaları tavsiye ediliyor. Meyve, sebze ve süt ürünleri yerine çok fazla çay, kahve, sodalı içecekler tüketmenin de tansiyonu yükselttiği biliniyor. Bu nedenle uzmanlar kalp ritmini bozan kahve, çay ve alkol gibi içeceklerden hastaların uzak durması konusunda uyarıyor.