C vitamini deposu kuşburnu, grip ve nezlenin en doğal ilacı. Günde iki fincan kuşburnu çayı ya da bir yemek kaşığı şekersiz marmelat tüketebilirsiniz... Kuşburnu C vitamini acısından en zengin kaynaklardan biri. İçeriğinde A, B1, B2, K, P vitaminleri gibi birçok minerali bulundurur. C vitamini yarışında limon, mandalina ve portakalı geçerek birincilik için ipi göğüsleyebilir. Öyle ki limonun 60 katı kadar C vitamini içerir. Güçlü bir antioksidan olan kuşburnunun faydaları saymakla bitmez. Kuşburnunun çiçekleri tıbbi ilaç olarak kullanılırken, yemişleri ise özellikle bağışıklık sisteminin güçlenmesi için bitkisel çaylar başta olmak üzere marmelat ve reçel yapımında kullanılıyor. Doğru demlendiğinde ve kararında tüketildiğinde faydasını daha çok görürsünüz. HÜCRE YENİLİYOR Likopen ve A, B, E, K vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, demir gibi değerli mineralleriyle vücut direncini artırıyor, sinir sisteminde, hücre yenilenmesinde fayda sağlıyor. Ülkemizde her mevsim yetişebilen kuşburnu, kabızlık şikayeti çekenler için doğal bir şifa kaynağı. Birçok hastalığa fayda sağlayan kuşburnunun içeriğindeki pektin, laktasif etkiye sahip. Yani bağırsakların fazla çalışmasından ötürü ortaya çıkacak ishal benzeri etki yaratıyor. Böylece düzenle tüketildiğinde kabızlığı gideriyor ve sindirimi kolaylaştırıyor. Bağırsak parazitlerini düşürüyor. KALP DOSTU Kandaki kotu kolesterolün düşürülmesi ve iyi kolesterol seviyesinin yükselmesinde faydalı olan kuşburnu, bu sayede kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyor. Kuşburnunu cay olarak demleyip tüketebileceğiniz gibi, şekersiz marmeladını yaparak da faydalanabilirsiniz. Sağlıklı hücreleri kanserli hücrelere dönüştürerek zarar verebilen serbest radikallere karşı güçlü bir koruyucu olan kuşburnu, içeriğindeki güçlü antioksidanlarla kanser hücrelerinin büyüme ve gelişmesini de engelliyor. ROMATİZMA AĞRISINA BİREBİR Kuşburnunun faydaları bunlarla da sınırlı değil. Son yıllarda yapılan araştırmalarla mucizevi kuşburnu meyvesinin romatizma ağrıları ve özellikle ileri yaşlarda yaygın olarak karşılaşılan eklem kireçlenmesinde (osteoartrit) faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca iltihap giderici özelliğiyle basur tedavisinde de son derece etkilidir. Şikayetleri hafifletir. Böbrek üstü bezlerini çok olumlu etkileyerek önemli hormonların üretimine destek sağladığı da bilimsel olarak ortaya konmuş faydaları arasındadır. Doğal bir antioksidan olan kuşburnu çayı, cilde doğal bir parlaklık kazandırır. İdrar yolu hastalıkları için de kullanılır. İdrar sokturucu özelliği vardır. NE KADAR TÜKETİLMELİ? Bir büyük boy fincan çay için 2 çay kaşığı öğütülmüş kuşburnu üzerine sıcak su eklenir ve 15-20 dakika demlenir. Balla tatlandırılması tavsiye edilir. Limon ilave edilebilir. Günde bir fincan içilmesinin hiç bir zararı yoktur. Kuşburnu çayı, bitki çayları arasında en güvenilir olanlarından birisidir. Ihlamur ve adaçayı ile tüketilebilir. Kaynak: Takvim