Her gün severek yediğimiz gıdalar şeker deposu çıktı! Bir kutu kolada 15, kızarmış patateste 23, hamburgerde 32, portakal suyunda tam 10 küp şeker bulunuyor. Bu şekerler ömrümüzü kısaltıyor. Son yıllarda kanser başta olmak üzere kalp-damar ve şeker hastalığı iyice arttı. Bu hastalıklardaki tırmanışın ana nedenlerinin başında ise tükettiğimiz gıdalar yer aldı. Tadı tuzlu olmasına rağmen bazı besinlerin yüksek miktarda şeker içerdiğini söyleyen Obezite ve Diyabet Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Tuğrul Demirel, hemen herkesin her gün severek yediği lezzetli besinlerin tehlikelerine karşı şu uyarılarda bulundu... RİSK YÜKSEK Karamel Macchiato kahve: 270 kalori içeriyor. Bu kaloriyi yakmak için yüzde 1 eğimle ve saatte 8 km hızla 30 dakika koşmak gerekiyor. Günde 1 adet içen kişinin diyabet riski, içmeyene oranla yüzde 43 daha yüksek. Kutu kola: Günde düzenli olarak 2 kutu kola tüketen bir kişinin diyabet riski, içmeyene göre yüzde 26 yüksek oluyor. Hamburger mönü: Beraberinde yenilen patates kızartması ve kola ile birlikte diyabet yol açma riski yüzde 51. Portakal suyu: Bir bardak portakal suyu yaklaşık 10 küp şeker içeriyor. Posadan fakir ve vitamini azaltılmış olduğundan, her gün bir tane içilirse diyabet riski yüzde 38 artıyor. Oysa portakal soyularak tüketilmiş olsaydı 2 küp şeker tüketilmiş ve beraberinde bol bol vitamin ile posa alınmış olunacaktı. Sucuklu yumurta: Kahvaltımızın vazgeçilmezi olan bu geleneksel lezzet, ne yazık ki kişileri hızla diyabete, kalp-damar tıkanıklıklarına aday haline getiriyor. Sucuk, işlemden geçmiş bir şarküteri ürünü olduğundan, tek başına bile eğer her gün 100 gram tüketilirse, diyabet riskini yüzde 51 oranında artırıyor. Haşlanmış yumurta: Haftada 5 taneden fazla yenilen yumurta, diyabet riskini, daha az yiyenlerden 5 kat daha fazla arttırıyor. Araştırmalar, bu kişilerde damar sertliği ve buna bağlı kalp krizleri ve yüksek tansiyonun 4-6 kat arttığını gösteriyor. İskender kebap: Kaçınmamız gereken şeker tuzağına, tuzlu yemeklerle de sıklıkla düşüyoruz. Bir porsiyon İskender kebap ortalama 420 kalori ile yoğun bir nişasta, rafine un ve hayvansal yağ içeriyor. Ayrıca, nitrit ve nitratlardan zengin kırmızı eti birlikte sunarak damarlarımızın duvarlarının çatlamasına katkıda bulunuyor. Lahmacun: Geleneksel fast-food ürünümüz lahmacun hem sağlıklı kişiler, hem de diyabeti olan hastalar için ne yasakladığımız ne de önerdiğimiz lezzetli ama çok zor bir tat. Haftada 2 taneden fazla yemezsek, glisemik indeks açısından dengeli bir durum söz konusu olabiliyor. Haftada 2'den fazla tüketilirse de diyabet için önemli bir tetikleyici olabiliyor. 4 BEYAZ 1 SARIDAN UZAK DURUN! Yardımcı Doç. Dr. Tuğrul Demirel herkesin '3 beyaz' olarak bildiği şeker, un ve tuz un yanı sıra nişasta ile yağdan da uzak durulması gerektiğini belirterek, 'Sağlıklı beslenmenin formülü 4 beyaz ve 1 sarıdan uzak durmaktır. Her şeyin kararını kendimiz ayarlamalıyız' dedi. CANKURTARAN TAVSİYELER Her şeyden tüketin ama kararını ayarlayarak kendinizi tutmayı bilin. Rafine edilmiş karbonhidratlardan uzak durun. İşlemden geçmiş katkılı et ürünlerini ağzınıza sürmeyin. Vücudun temel enerji kaynağı basit şekerdir. Vücudumuz basit şekeri bütün enerji kaynaklarından rahatça üretir. Ekstradan şeker almamamıza gerek yoktur. Şeker tüketmeyin! Yağ aslında tamamen kaçınmamız gereken bir enerji kaynağı değildir. Yağlar bizi uykumuzda ve günlük aktivitelerimizde destekler. Ancak haddinden fazla kalorili beslendiğimiz ve neredeyse hiç hareket etmediğimiz için yağlar diyabet riskini artırır. Özellikle hayvansal yağdan uzak durun! Her tabağın yarısı sebze olmalıdır. İster pişmiş, isterse çiğ farketmez. Bir miktar sirke sindirime yardımcı olabilir. Ancak kilo vermek için her sabah sirke içmek fayda etmez. Kaynak: Takvim