Kış aylarında karbonhidrat ihtiyacımız artıyor. Bu da kilolara davetiye çıkarıyor. Formunuzu korumak için pazı, şalgam, turp ve buğday tüketmeyi unutmayın. Soğuk havalarda metabolizmamız yavaşlar ve kendine bir savunma mekanizması oluşturduğundan enerji harcamak istemez. Bu yüzden yağ dokusunu korumaya yönelir. Sürekli yeme hissinin artmasının yanında özellikle de basit karbonhidrat içeren tatlı, şekerli, hamur işi gıdalara yönelim çoğalır. Hareketlerimizin azalması, uyku surelerinin uzaması, evde geçirilen zaman da eklenince abur cubur tüketimi iyice artar. Fazladan alınan karbonhidratların vücutta yağ olarak depolanmasıyla belirgin bir kilo alımı gözlenir. Genellikle kış aylarında birçok kişide gözlenen depresyon hali de yeme eğilimini artırır. Fakat her besin grubu gibi karbonhidratında sınırlandırılması sağlığımız acısından önem taşır. Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Gülünay şu bilgileri verdi... Hiç karbonhidrat bulunmayan bir diyet yapılması, sağlık acısından kesinlikle doğru değil. Çünkü karbonhidrat beyin hücrelerinin çalışmasında etkin tek besin ögesidir. Vücuda da enerji sağlayan besin ögelerinin başında gelen karbonhidratlar beslenmemizde günlük enerjinin yüzde 55 - 60'ını sağlar. Kan şekerini hızlı yükselten şeker, bal gibi basit şekerler yerine, lif miktarı yüksek, sağlık acısından daha faydalı olan kompleks karbonhidratlara yer vermeniz gerekir. Araştırmalar tam tahıllı, çavdar, yulaf ekmeği, karabuğday, yulaf, muslin, buğday gevrekleri gibi kompleks karbonhidrat tüketiminde metabolizmanın hızlandığını, sinir ve sindirim sistemi düzenlediğini, kan yağlarını ve vücut yağlarını azalmasına yardımcı olduğunu gösterdi. BRÜKSEL LAHANASI Bağışıklık sistemini güçlendirir. Demir, potasyum deposudur ve kemiklerinizin sağlığı için gerekli olan K vitamini bulundurur. TATLI PATATES Her evde bulunması gereken bir besindir. A vitamini açısından zengin olduğu için cildi gençleştirir, bağışıklık sistemini güçlendirir. PAZI Kemik sağlığı için faydalı olan K vitamini barındırır. Diyetinize çok faydalıdır, tüm vitaminler vardır. ELMA Antioksidan gücü vardır. C vitamini ve kalsiyum açısından zengindir. Bir dahaki sefere elma yerken süper sağlıklı bir besin yediğinizi unutmayın ve keyfini çıkarın. HAVUÇ Bu tür köklü sebzelerle bu kış çok güzel çorbalar yapabilirsiniz. Havuç tatlı bir besindir ve son derece sağlıklıdır. Ayrıca liflidir. Kışın etrafınızdaki herkes hastayken sizin sağlıklı kalmanızı sağlayacak yegane besindir. NAR Nar tüketen kişiler vücutlarının ihtiyacı olan tüm vitaminleri nardan aldıkları için bağışıklık sistemleri güçlenir, daha sağlıklı olurlar. TURP YAPRAĞI Turp çok fantastik ve lezzetli bir sebzedir. Peki yaprağının da yendiğini biliyor muydunuz. İçerdiği beta-karoten, C, E, B6, B9 vitaminleri ile kalsiyum açısından çok iyi bir sebzedir. Turp yapraklarının yaşlanmayı yavaşlatıcı etkisi de vardır. DOMATES Domates her ne kadar yaz mevsimi sebzesi ise de kışın sıcacık bir domates çorbasına kim hayır diyebilir. Bu nedenle önerimiz yazın hazırladığınız ve derin dondurucuya attığınız domatesleri kışın kullanmanız. Bunun yanı sıra domatesin kalp hastalıkları riskini azalttığı da bilinir. ŞALGAM C vitaminiyle dolu köklü bir bitkidir. Sadece kışın değil her mevsim yemeniz gereken bir besindir. Her çeşit kanser riskini azaltır ve son derece lezzetlidir. BALKABAĞI Balkabağı olmadan sağlıklı kış besinleri listesi olamaz. Her çeşit vitamin açısından zengin olmasının yanı sıra özellikle A vitamini deposudur. Balkabağı çok sağlıklıdır ve kış ayları boyunca sizi soğuktan koruyacak her çeşit minerali barındırır. Kaynak: Takvim