Karaciğer hücrelerinde aşırı yağ birikimi sonucu oluşan yağlanma (steatosis), hayatı tehdit ediyor. Bazı durumlarda organın kendisine zarar vererek, siroz gibi ciddi komplikasyonlara yol açıyor. Aşırı kilo, diyabet, yüksek kolesterol ve trigliserid düzeyleri karaciğer yağlanması riskini artıran faktörler arasında yer alıyor. Yağlanmayı beslenme ve yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle durdurmak mümkün oluyor. Karaciğer yağlanmasının genellikle hiçbir belirti vermediğini söyleyen uzmanlar, toplumdaki her 4-5 kişiden birinde görüldüğünü belirtiyor. Karaciğeri yağlardan kurtaracak besinler şöyle sıralanıyor: ilaç niye tine tüketin... BEYAZ RENKLİ SEBZELER Başta sülfür içeriği yüksek olan soğan ve sarımsak olmak üzere beyaz renkli sebzeler çok önemlidir. Sülfür, karaciğer yağlanmasına neden olan kimyasal maddelerin hücrelerden uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Enginar, karaciğer detoksunu en iyi sağlayan beyaz sebzelerden biridir. YAĞSIZ SÜT ÜRÜNLERİ Süt grubu besinleri tüketmek, protein alımına destek olur. Miktarda aşırıya kaçmamak gerekir. Yağsız ürünleri tercih etmek gerekir. MOR MEYVELER Antioksidan açısından zengin olan meyveler, karaciğer fonksiyon bozukluklarını giderir. Yağlanmaya neden olan toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması için koyu mor renkteki kiraz, böğürtlen, kızılcık, mor üzüm ve yaban mersini gibi meyveler ara öğünlerde tüketilmelidir. TAM BUĞDAYLI TAHILLAR Tam buğdaylı ekmek, yulaf kepeği, çavdarlı gevrek gibi kompleks karbonhidrat bakımından zengin tahıl grubu besinler aynı zamanda liften de zengin olduğundan her gün uygun miktarlarda tüketilmelidir. KURUBAKLAGİLLER Haftada 2 kez kurufasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi kurubaklagil yemeği tüketmeye özen gösterilmelidir. KIRMIZI MEYVE-SEBZELER Domates, karpuz, kızılcık, kırmızı biber başta olmak üzere kırmızı renkli meyve ve sebzeler de çok güçlü antioksidan olan likopen ve C vitamini bolca bulunur. Karaciğer yağlanmasına karşı antioksidan desteği için kırmızı meyve ve sebzeler öğünlerde tüketilmelidir. İŞLENMİŞ GIDALARDAN UZAK DURUN Karaciğer sağlığını koruma için şekerli ve işlenmiş gıdalardan uzak durun. Pastane işleri, tuzlu ve yağlı atıştırmalıklar, konserve gıdalar ve şekerli içecekler yerine daha fazla çiğ sebze, farklı renklerde meyve tüketin. Sağlıklı protein kaynaklarının (balık ve protein içeren sebzeler) sağlıklı karbonhidrat (tam tahıllı gıdalar) kaynaklarıyla dengelendiği bir diyet, karaciğerin sağlığının korunması bakımından oldukça önemlidir. SESSİZCE İLERLİYOR Karaciğer yağlanması, başlangıç aşamasında belirti göstermez. Yine de bu dönemde halsizlik yaşanabilir. Karaciğerin bulunduğu (sağ kaburgaların hemen altındaki bölge) yerde rahatsızlık oluşabilir. Yağ birikimi arttıkça çevresindeki diğer organlar ve dokulara baskı yaparak ağrılara neden olabilir. İlerlemiş vakalarda ani kilo kaybı, güçsüzlük görülebilir. BELİRTİLERE DİKKAT İde bulantısı Donuk baş ağrıları Vücut ve nefes kokusu Şişkinlik ve hazımsızlık Hemoroit Vücut ısısının yükselmesi Ciltte kaşıntı ve kızarıklık Gözlerin kızarması Hafızanın zayıflaması Kaynak: Takvim