Kakule, son günlerin en çok konuşulan ve aranan ürünü haline gelmeye başladı. Kakule bitkisinin faydalarına siz de şaşıracaksınız. Birçok faydası bulunan bu bitki dünya üzerinde çok az miktarda ve çok az ülkede yetiştirildiği için aslında birçok kişi tarafından tanınmamakta ve bilinmemektedir. Günümüzde ise yeni yeni birçok kişi tarafından tanınmaya başlamıştır. Bu şifalı bitki Türkiye'de yetişmez yurt dışından ithal edilir. Özellikle Hindistan'dan ithal edilir. Bu sebepten dolayı Türkiye fiyatları pahalıdır. Yüksek bir fiyata sahip olması sebebi ile Türkiye'de fazla bilinmez ancak çok şifalı bir bitkidir. Yurtdışında yaşayan kişiler bu bitkiyi daha çok tanır ve kullanır. Çay ve kahvesi ile meşhur şifalı bir bitki türüdür. Kakule Faydaları Nelerdir? Yıllardan beri Hindistan'da, Orta Doğu'da ve çeşitli Arap ülkelerinde kullanılan bu leziz bitkinin sağlık açısından birçok faydası vardır. Çağımızın hastalığı kanser için faydalı olan bu şifalı bitki, kanser hücreleriyle savaşarak sağlıklı hücrelerin sayısının artmasını sağlayarak bir nevi kanseri önlüyor. Özellikle karaciğerimizde kanser yapıcı maddelerin birikmesini önler, karaciğerimizi de korur. Bu şekilde kan kanserini yani diğer bir adı ile lösemiyi de yavaşlatmak mümkündür. Kısacası kanser için büyük bir şifa kaynağı olması da bitkinin faydaları arasındadır. Sindirim sistemimizin rahatlamasını sağlamasının yanında hazmı kolaylaştırır. İdrar ve gaz söktürmesi de kakule faydaları arasındadır. İdrar söktürücü özelliği oldukça fazla olup, böbrekleri temizler Aynı zamanda bağırsak parazitlerini de azaltarak yok eder. Bu şifalı bitki, mide için de çok faydalıdır. Mide ağrıları, mide ağrıları yüzünden oluşan migrenlerin tedavisinde kullanılan bu bitki, reflüye de çare olur. Mide bulantıları için de kullanmanızda büyük fayda vardır. Bu şifalı bitkinin faydalarından bir diğeri de ağız kokularını geçirmesidir. Çeşitli sebeplerle ağzımızda koku oluşması zaman zaman hepimizin derdi olur. Ağzımızın kötü kokmasından diğer insanları rahatsız etmemizden korkmamız konuşmaktan çekinmemizi sağlar. Bu şifalı bitki sayesinde ağzımızdaki kötü kokulardan kurtularak ağzımızın güzel kokmasını sağlayabiliriz. Bronşite çok faydalı olup, boğazları yumuşatıcı özelliği vardır. Dizanteriyi tedavi edici özelliği bulunur. Kakule dövülerek toz haline getirildikten sonra burna çekilirse nezleye iyi gelir. Safra taşı olan kişilerin ve midesinde ülser gastrit gibi hastalıkları olan kişiler tarafından tüketmemelidir. Mide gazı sebebiyle oluşan kalp rahatsızlıklarını önler. Ağzımızdaki kötü kokulardan kurtulmak için bu bitkinin kapsüllerinden alarak çiğnememiz yeterlidir. Bu bitkinin kapsülleri sayesinde ferah bir nefesin tadını çıkarın. İştah açıcı özelliği de bulunan bu bitki, solunum yolları hastalıkları için de bire birdir. Öksürük, nezle, astım, bronşit gibi hastalıklar için bu bitkinin kullanımıyla akciğerlerinde fayda görmesi sağlanır. Her şeyi unutmaktan yakınıyorsanız, aklınızda hiçbir şeyi tutamıyor ve hatırlamakta güçlük çekiyorsanız çareniz yine bu bitkidir. Kakule sayesinde zihniniz güçlenecek ve hiçbir şeyi unutmayacaksınız. Baş ağrılarının geçmesine yardım eder. Akciğerler için faydalıdır. Kakulenin Zararları var mı? Her bitkide olduğu gibi bu bitkinin de fazlası yarar yerine zarar verebilir. Bu nedenle her bitkide de belirttiğimiz gibi bu bitkiden de aşırı miktarda kullanılmamalıdır. Kakuleyi Kimler Kullanmamalıdır? Oniki parmak bağırsağı ülseri rahatsızlığı bulunan kişilerin de bu bitkiyi kullanmaması tavsiye edilir. Emzirme döneminde olan veya hamile bayanlar da kakule tüketmekten kaçınmalıdırlar. Kakule Nasıl Kullanılır? Kakuleyi, et ve bakliyat yemekleri, baharatlı pilavlar, unlu mamüller ve balık gibi tuzlu yemeklerde kullanabilirsiniz. Ayrıca çayını da yapabilirsiniz. 1 bardak kaynar suya, taze çekilmiş kakule tohumlarından 1 tatlı kaşığı dolusu koyulur. 10-15 dakika demlendikten sonra elde edilen çay günde üç kere bir bardak içilir. Eğer gaz sorunu ve iştah açmak için kullanacaksanız yemeklerden yarım saat önce tüketilmelidir. Kansere karşı savaşan kakuleyi özellikle çay olarak tüketin. Mide bulantısı için; Kaynattığınız nanenin içine bir tutam kakule atın ve daha sonra limon ve bal ekleyerek tüketin. Mide bulantınız geçecektir. Yine mideye faydası olacak şekilde kakule kahvesi yapıp tüketebilirsiniz. İştahsızlık için; Kaynatılmış kakule içine esmer şeker veya bal ilave ederek tükenirseniz iştahsızlık sorununuz çözülebilir. Kakule Çayı Nasıl Hazırlanır? Kakule çayı hazırlamak için gereken malzemeler; 1,5 litre su (yaklaşık 6 bardaklık çay için), 3 yemek kaşığı siyah çay, 3 çay kaşığı kakule tohumu, l su bardağı süt. Suyu kaynattıktan sonra ocaktan alın ve tüm malzemeyi içine atın. 10-15 dakika bekledikten sonra bir iki kez karıştırın ve süzerek için.