Kalp ve damar hastalıklarına yol açan kolesterole karşı doğru gıdaları tüketmek gerekiyor. Uzmanlar; fasulye, ıspanak, sarımsak, somon ve ceviz gibi besinlerin gücüne dikkat çekiyor. Hareketsiz yaşam ve yanlış beslenme hastalıklara davetiye çıkartıyor. Son yıllarda kolesterolden şikayet edenlerin arttığını söyleyen uzmanlar, doğru gıdaları tüketerek, fazla kilolardan kurtularak ve hareketli bir yaşamı benimseyerek değerlerin normal seviyelere çekildiğini belirtiyor. Kalp ve damar hastalıklarının ana sebebi olan kolesterole karşı uzmanlar şu önerilerde bulunuyor: LİFLİ ÇÖZÜM Kolesterolü düşürmek için bol lifli gıdalar tüketmek gerekir. Buğday kepeğinden sonra en lifli gıda fasulyedir. Herhangi bir çeşit fasulye tüketmek, kolesterolünüzde 6 haftada yüzde 10'a varan düşüş elde etmenizi sağlayabilir. Çözünebilir kepek aynı zamanda yulaf ve yulaf kepeğinde, arpada, kahverengi pirinçte, elmada, havuçta ve diğer sebze meyvelerde bulunur. Somon ve diğer soğuk su balıklarında bulunan Omega-3 yağ asidi trigliseritlerin ve LDL kötü kolesterolün azaltırken, HDL iyi kolesterolün de yükselmesini sağlar. Avokado, kalbe yararlı olan tekli doymamış yağ kaynağıdır. Tekli doymamış yağ, iyi kolesterolünüzü arttırıcı ve kötü kolesterolünüzü azaltıcı bir etkiye sahiptir. Sarımsağın kolesterolü düşürücü, tansiyonu azaltıcı, kan pıhtılaşmasını engelleyici özellikleri dikkat çeker. Sarımsak, kolesterol parçalarının damar duvarlarına yapışmalarını engeller. Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerde ve yumurta sarısında bulunan lutein adlı pigment atardamar duvarlarının tıkanmasını engeller. Kalp krizini önlemeye yardımcı olur. Ceviz, kaju ve badem gibi kuruyemişler tekli doymamış yağlar ile E vitamini, magnezyum, bakır içerir. Bu özellikleri ile kalp sağlığını korur. Düzenli olarak bu kuruyemişlerin tüketilmesi önemlidir. ÇAY DAMAR YOLLARINI AÇAR Buzlu da olsa, sıcak da olsa çay, antioksidan kaynağıdır. Çayın kan damarlarını rahatlattığı ve pıhtılaşmayı azalttığı çalışmalarca kanıtlanmıştır. Çaydaki temel antioksidan olan flavonoitler, zararlı kolesterolün oksitlenmesini engeller ve damar yolunda tıkanıklığı önler. Antioksidanlar kan basıncını düşürür ve kolesterolü azaltır. ÇİKOLATANIN SİYAHINI YİYİN Kalbinize yardımcı olmak için, bitter çikolata yemelisiniz. Bitter çikolatalar, sütlü çikolatalara göre 3 kat daha fazla antioksidan içerir. Bu flavonoit antioksidanlar, kan pıhtı hücrelerinin birbirlerine yapışmalarını engeller ve atardamarları açık tutar. Beyaz çikolatada hiç flavonoit yoktur. DOYMUŞ YAĞLARA DİKKAT! Kalp sağlığı için doymuş yağların zararlı olduğunu söyleyen uzmanlar, şu uyarılarda bulunuyor: 'Karaciğer doymuş yağları kolesterol yapmakta kullanır. Bu nedenle fazla doymuş yağ tüketmek LDL denilen zararlı kolesterol seviyenizi yükseltir. Doymuş yağlar genelde hayvansal gıdalarda, tam yağlı sütlerde, kaymaklarda, kırmızı etlerde, tereyağı ve peynirlerde bulunur.' Kaynak: Takvim